Innlogging med openID

Det hadde hvert fint med en openID innlogging på Origo. Det er et stadig økende antall nettsteder som støtter dette, og fordelen synes jeg er å slippe å ha så mange passord å huske på, samtidig som man har en sentralisert kontroll med sin web-aktivitet. I praksis så lar deg seg ikke gjøre å ha unike passord på hvert nettsted man benytter – og det å ha det nedskrevet er heller ikke noen god løsning.

Jeg har sjekket ut Disqus, der må man opprette konto på vanlig måte, men man kan kople den til en openID identitet etterpå, noe som lar deg bruke denne for pålogging istedenfor brukernavn og passord. På den måten endrer man ikke på rutinene for nyregistrering – men åpner for en litt lettere hverdag for brukere.

Vist 117 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Vi liker fordelene ved OpenID og vurderer stadig vekk å implementere det, men vår foreløpige konklusjon er at denne standarden er:

  • For komplisert å forstå for “folk flest”. Det er ikke lett å forstå hva man skal legge inn i innloggingsfeltet, eller at det faktisk er mulig.
  • Det vil først og fremst bidra til å få innloggingen til å virke vanskeligere, siden all forklaring om OpenID ved siden av feltet nødvendigvis vil virke forvirrende for folk som ikke allerede kjenner teknologien.
  • Det er relativt få OpenID-tilbydere ved siden av Google.

Som du sier har Disqus en litt knotete og bortgjemt støtte for OpenID; før vi er villig til å støtte OpenID selv må vi finne en måte å unngå å gjøre det knotete og bortgjemt.

Jeg har testet openID på en rekke forskjellige steder i forbindelse at jeg satte opp en openID service selv (http://ole.godblogg.com). Det er i hovedsak 3 forskjellige tilnærminger som er benyttet de stedene jeg har testet:

  • Eget felt med OpenID inntasting i innloggingsdialogen – Når autentiseringen er godkjent blir du rutet til kontooppsettet dersom det er en ny konto. Her legges nødvendige tilleggsopplysninger til, der du senere kan bruke din openID til direkte innlogging. Denne metode er enkel. Somregel er det en lenke under dette feltet med “hva er openID”. nettstedene livejournal.com og toodledo.com benytter denne tilnærmingen.
  • Opprette konto uten openID først, så kople kontoen til openID etterpå. Denne metoden benyttes av Disqus og Facebook – og er litt bortgjemt som du sier.
  • Egen knapp i et knappepanel som tilbyr openID sammen med andre knapper som autentisering med twitter, facebook, google og andre. De som har openID kjenner lett igjen logoen.

Det jeg synes, er at det bør være mulig om man allerede har en konto, og kunne registrere en openID tilkopling med den kontoen man har. Eventuelt bytte openID adresse.

For brukerne av tjenesten er det en fordel med openID identiteter som er knyttet til en profilside, at de kan legge ut litt mer info om hvem de er på openID profilsiden sin – slik at kommentering på innlegg i aviser etc lager en lenke til brukerens profil. Det blir ofte ikke gjort dersom man skal benytte forskjellige tjenester for å kommentere i forskjellige medier.

Vi skal definitivt tenke på det og vurdere hva mulighetene er.

Annonse

Nye bilder