Pålitelig nettleser for Windows Vista?

I mange år har jeg benyttet Google Chrome som nettleser, bl.a. fordi den fungerte godt sammen med Origo (noe som ikke var tilfellet med Firefox i sin tid).

Nå er problemet at Google Chrome ikke lenger støtter Vista, som er operativsytemet på min HP laptop, så jeg er blitt nødt til å skifte nettleser. Prøvde igjen pånytt med Mozilla Firefox, men har en masse problemer. Det låser seg og alt stopper opp.

Er det noen som har greie på og god erfaring med Vista, som kan anbefale meg en nettleser som fungerer godt sammen med dette operativsymet?

Vist 921 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 73 kommentarer

Jeg er skeptisk til å avinstallere Norton. Det er delte meninger om programmet, er absolutt ikke overbevist om at andre er særlig bedre.

Jeg så Nadar skrev dette:

Malwarebytes i gratis versjon gjør forøvrig ingen ting med mindre man ber det om å scanne, så det er ingen grunn til å avinstallere det når man ikke bruker det.

Det stemmer nok ikke. Jeg så flere ganger at Malwarebytes poppet frem på skjermen med en eller annen kommentar om “malicious” etc. når jeg skulle åpne/søke programmer, så den var aktiv selv om jeg bare hadde den gratis testversjonen. Tipper de “konkurrerte” Norton og Mwb, og at det var hovedgrunnen til alle problemene mens jeg hadde Mwb på maskinen og at det ble mye bedre etter at jeg avinstallerte Mwb. Etterpå kom vel resultatet av scanningen til sin rett, der de hadde fjernet over 20.000 “uønskede objekter”, for så bra og rask som maskinen er akkurat har den ikke vært på flere år.

Ja ok, da tror jeg jeg forstår. Det var dumt av meg å glemme å nevne, men til mitt forsvar var det ikke sånn i tidligere versjoner, men: Under installasjonen kan du velge mellom gratisversjon og prøveversjon. Prøveversjonen er en tidsbegrenset utgave av fullversjonen og denne driver helt riktig og blander seg i alt akkurat som Norton. Om du hadde begge disse kjørende på en gang er det over hodet ikke rart maskinen din ble veldig treg. Jeg burde sagt at du skulle installere gratisversjonen mer uttrykkelig, det var det som var min hensikt.

Ok, men jeg er uansett som sagt veldig takknemlig mot deg for dette tipset om Mvb, for jeg må jo nå tro at det er den scanningen som fjernet alle disse “uønskede objektene” som er grunnen til at jeg har fått en “ny” maskin (så lenge det varer – bank i bordet :-)

Jeg må tenke en stund, men jeg vurderer faktisk å bytte ut Norton med Malwarbytes permanent. Så veldig dyr er den vel ikke? Vet du hva den koster pr.måned? Det virket jo som den var veldig påpasselig og obs på det som var “malicious”…

Det holder vel med den omtalte gratisversjonen Ranveig. Vi vli vel aldri på topp, men det hjelper å holde i “stroppen” Det var mange flotte foreslag fra Nadar….Teddy…..

Malwarebytes koster kr 209,- i året, men jeg foretrekker som sagt heller å kjøre Microsoft sitt eget “Security Essentials” fast og så kjøre et manuelt scan med gratisversjonen av Malwarebytes fra tid til annen. Grunnen til det er først og fremst fordi jeg mener Microsoft’s løsning er den som er best integrert med Windows, som skaper minst problemer i det daglige samtidig som den gir en ganske bra beskyttelse.

Security Essentials?? Alt dere vet om. Jeg har aldri hørt om det …. Men så er det dette med å koble ut Norton eller hvilket antivirusprogram man har mens man kjører denne Mwb-scanningen. For meg var ikke det mulig, jeg fikk det i hvertfall ikke til. Jeg måtte i så fall ha avinstallert den, og i og med at Norton er et gratistilbud fra internettleverandøren min, vet jeg ikke hvor enkelt det ville blitt å få den tilbake etterpå …

Det skal være mulig å klikke på “Norton ikonet” til høyre på “bunnlinjen” i Windows og velge deaktiver. Jeg mener valgene er mellom noen minutter, til neste gjenstart eller permanent. Til neste gjenstart fungerer fint for å gjøre en scan. Det er dog lenge siden jeg har brukt Norton, så de kan ha gjort dette vanskeligere å finne.

Jeg nevnte Security Essentials lenger opp, det er Microsoft’s eget antivirusprogram (som har byttet navn til Windows Defender i Windows 8 og 10). Det er ikke at det er noe bedre enn andre antivirusprogram til å ta virus som gjør at jeg foretrekker det, men at jeg synes det fungerer bedre sammen med Windows (skaper mindre problemer og ikke gjør maskinen like mye tregere som f.eks Norton). Security Essentials har også den fordelen at det er “gratis”, det vil si at det anses som en del av Windows lisensen slik at når man har kjøpt Windows så har man også “kjøpt” det. Det betyr at man slipper alt dette maset om å kjøpe forlenget lisens eller nye versjoner som antivirusprogrammer har en lei tendens til å drive med.

Men jeg har faktisk Windows Defender, fikk det for noen dager siden, og det har jeg forsøkt å avinstallere fordi jeg tenkte det ikke var bra å kjøre både Norton og dette samtidig, men jeg fant ikke noe sted å avinstallere, det sto ikke på listen av programmer i control panel der jeg pleier å foreta avinstallering, og bra var kanskje det. For kanskje jeg skal avinstallere Norton i stedet? Jeg er veldig usikker, men vil gjerne høre hva du mener om det?

Microsoft har skapt mye forvirring rundt dette. Den Windows Defender som finnes i Vista kom opprinnelig for Windows XP og er kun ment som en beskyttelse mot såkalt “spyware”, altså programmer som overvåker og rapporterer ut på nettet deler eller alt av hva du gjør, dine vaner og lignende. Den er ikke ment å avinstalleres, den gjør ikke noe galt (meg bekjent), men det er ikke et anti-virus program.

Microsoft laget så Security Essentials som deres anti-virus løsning som er dekket av Windows lisensen men som ikke installeres automatisk med Windows og altså må lastes ned fra Microsoft og installeres. Slik var det i Windows Vista og Windows 7, to parallelle sikkerhetsprodukter fra Microsoft som for den vanlige bruker er litt vanskelig å se forskjell på. Som en løsning på dette slo Microsoft disse sammen fra og med Windows 8. Det er i og for seg greit, problemet er vel snarere at de valgte navnet Windows Defender for den kombinerte løsningen.

Windows Defender betyr altså to forskjellige ting alt etter som hvilken versjon av Windows man har. Security Essentials eksisterer derfor ikke for Windows 8 og Windows 10.

Jeg, i likhet med mange andre, har aldri likt Norton da jeg opplever at det blander seg alt for mye i det som skjer, kommer med mange lite nyttige meldinger og generelt driver en del krisemaksimering kombinert med “egenreklame”. I tillegg har erfaring vist at det kan skape problemer i en del sammenhenger og at det kan gjøre maskinen veldig treg. De fleste anti-virus produkter lider mer eller mindre av det samme, selv om Norton nok må sies å være en “versting”. Jeg synes Security Essentials, som altså er laget av det samme selskapet som lager Windows, fungerer bedre sammen med Windows – det vil si lager mindre problemer og støy, og ikke sakker ned maskinen like mye. Det betyr ikke at jeg mener at alle skal gjøre som meg, jeg anbefaler folk å bruke Security Essentials om jeg blir spurt eller skal gi råd, men jeg kan på ingen måte si at “det er det eneste riktige”.

Jeg vil si det slik at dersom maskinen din nå fungerer bra med Norton så er nok det smarteste å beholde Norton. Får du i fremtiden problemer som synes å kunne skyldes Norton, eller synes maskinen er uforholdsmessig treg, ville jeg avinstallert Norton og installert Security Essentials. Windows Defender kan du bare la være der. Uansett aniti-virus program synes jeg det er en god vane å gjøre et manuelt scan med Malwarebytes fra tid til annen, da dette som sagt favner bredere og fjerner en del ulumskheter som de tradisjonelle anti-virus programmene ikke gjør.

Men i mellomtiden har jeg allerede avinstallert Norton, så nå er det for sent. Jeg åpnet først Windows Defender for å sjekke hva de egentlig gjør. De tar bl.a. scan kl 02.00 hver dag, og det står jo at de passer på og beskytter mot virus, så det får jeg stole på nå.

Det er nok en unøyaktighet i beskrivelsen, men virus er også et vagt definert begrep. Spionvare er bare en liten del av uønsket og skadelig programvare. Du bør absolutt installere Security Essentials i tillegg. Det kan lastes ned her . Husk også på at ingen ting scannes dersom maskinen ikke er slått på på det angitte tidspunktet.

Det er dog helt unødvendig å scanne for virus hver dag, selv en gang i uken vil jeg anse som paranoid. Anti-virus programmene skal hindre viruset i å komme på maskinen i utgangspunktet, så vitsen med å scanne er bare for å finne de som på en eller annen måte har kommet seg forbi beskyttelsen.

Nei uff a meg, nå blir jeg helt oppgitt! Var det ikke du som sa at Security Essentials og Microsoft Defender var det samme, at det hadde skiftet navn? Nå fulgte jeg denne linken din et stykke, og får så streng beskjed om å fjerne alle andre antivirusprogrammer. Det må vel inkludere Windows Defender går jeg ut fra. Jeg avbrøt hele greiene. Nå gidder jeg ikke mer …

Jeg forklarte det med Security Essentials og Windows Defender to innlegg tidligere. Microsoft har skapt stor forvirring med sine navnvalg: I Windows Vista er Windows Defender IKKE et anti-virus program men et anti-spyware program, og anti-virus programmet heter Security Essentials. I Windows 8 og Windows 10 har de slått sammen de to til ett program og kalt det Windows Defender, så når folk bruker Windows 8 eller Windows 10 snakker om Windows Defender så snakker de om noe annet enn det som heter det samme i Windows Vista.

Du bør IKKE avinstallere Windows Defender for å installere Security Essentials i Windows Vista.

Takk Nadar, får se i morgen! Nå har jeg nettopp tatt back up på alt jeg hadde på maskinen, og har den lagret på minnepinnen. Føles som en god sikkerhet, for nå var jo ting ganske bra i orden på pc’n. Skjer det noe senere, så får jeg bare legge inn denne backup’en …

Så, nå har jeg installert dette Security Essentials også (dessverre etter at jeg tok backup’en, det må jeg huske hvis jeg må legge den inn en gang). Nå må jeg vel være sikret for virus og spioner og alt som vondt er, håper jeg :-)

Dette er for meg Origos mest nyttige og lærerike tråd. Jeg lagrer den på et sikkert sted til evt. senere bruk. Jeg håper også at andre med trege og håpløse pc’er har fulgt litt med her og får hjelp med sine problemer, mens de forhåpentligvis unngår å gjøre mine tullefeil:

1. Viktig å deaktivere antivirusprogrammer (Norton) før man legger inn Malwarebyte og foretar scan med dette programmet. Hvis flere slike programmer er aktive samtidig, kan man få “kork” og krasj på maskinen som jeg fikk, med påfølgende panikk ….

2. Aldri ha mer enn ett antivirusprogram på pc’n! (Windows Defender er ikke et anti_virus_program, men tar seg av annen “malware” og kjører scan). Security Essential er.)

Jeg vil igjen takke Nadar for den fantastiske hjelpen! Stor hjerteklem til deg :-) Skulle visst hvem du er. Du burde hatt en påskjønnelse for denne hjelpen du har ytet.

Hei igjen :-)
Merkelige greier hos meg: Jeg hadde ikke før installert Microsoft Security Essentials før problemene mine kom tilbake. Jeg håpet at det bare skulle være noen midlertidige “begynnerproblemer” som ville gå seg til, men det blir verre og verre. Jeg var heldig nå som kom inn på Origo etter å ha prøvd hele formiddagen. Facebook kommer jeg ikke inn på heller. I går kjørte jeg en hurtigscanning med Security Essentials. Det ble funnet mange skadelige filer som programmet satte i gang med å fjerne. Men den prosessen gikk også i stå. Det sto at “dette vil ta noen sekunder”. Jeg fulgte med på den grønne streken som viser hvor langt prosessen er kommet, men den stoppet opp et sted og ble stående slik i over en time uten noen som helst forandring og reaksjon. Programmet hadde tydeligvis sluttet å virke.

Jeg er glad jeg har en backup fra da pc’n funket så fantastisk i flere dager etter å ha scannet/renset med Malwarbytes etter Nadars råd, og fjernet Norton, som jeg skrev om ovenfor. Da hadde jeg bare Windows Defender, men Nadar mente det ikke var tilstrekkelig. Derfor installerte jeg Security Essentials. Men den trives altså ikke på min pc, tydeligvis. Jeg fristes til å avinstallere den, men ….

Skal ikke utgi meg for å være spesialist på dette om jeg var dataansvarlig da jeg ble pensjonert.
Den PC’en jeg nå skriver på har Vista. Jeg har flere nettlesere installert, det er kun Google Ghrome som melder om at det kan oppstå problem. Den anbefaler både det ene og andre av oppdateringer, noe som kun er for å få selge. Den tilbyr bl.a. drivere som du “må” ha. Jeg har ikke installert dem. Dette er microsoft salg.
Mitt råd, som jeg har gitt til andre med hell er:1 last ned AVG, free versjon, du vil bli tilbydd en som koster penger også. 2 når du har lagret denne, IKKE instalert, 3 går du til kontrollpanelet og sletter alle program du ikke bruker, inklusiv de virusprogrammene du har. 4 Ta en omstart på PCen 5 installer AVG fra der på lagret den på PCen, følg instruksjonene og når den er installert tar du omstart igjen.
Ingen PC jeg har vært bort i har problemer etter dette.
Det er lurt og ta en opprensing før du installerer AVG. Dette finner du med å klikke ned til venstre slik at du får opp menyen, klikk på alle program, deretter “tilbehør” videre “systemverktøy” og avslutt med “Diskopprydding”
Noe program vil gå noe tregere etter en slik prosses, men det er bare til den har fått bygget seg opp med riktig cachelager til de nettstedene du bruker. Deretter er det bare netto fordel.

Ang. diskopprydding, jeg har benevnelsene på engelsk her. Tilbehør heter Accesories hos meg, og systemverktøy System tools, men så er det to valg under der, nemlig Disk clean up og Disk defragmenter. Antar det er den siste jeg skal bruke?

Jeg vet ikke om jeg kommer til å installere AVG, men en diskopprydding må vel være av det gode uansett??

Jeg ville som sagt tidligere styrt godt klar av AVG. Det er et middelmådig antivirusprodukt som konstant plager en med å oppgradere til betalt versjon.

Defragmentering kan gjøre at en maskin blir noe raskere dersom det er veldig lenge siden dette er kjørt, men det forklarer ikke din situasjon. Man vil ikke ha raske endringer “opp og ned” slik som du har opplevd pga dette, men en sakte med sikker utvikling hvor disken hele tiden blir litt tregere.

Dersom Security Essentials fant masse rart når du scannet, så tyder det på at du er infisert av noe som ingen av programmene så langt har klart å fjerne. Det kan være flere årsaker til det. Mange virus har et “aktivt forsvar” mot de store antivirusprogrammene hvor de benytter forskjellige triks for å sørge for at de ikke blir oppdaget. En mulig løsning på dette er å legge inn et “uvanlig” antivirusprogram og rense PC’en, men det er på ingen måte noen garantert fremgangsmåte. Det som ofte kan hjelpe er å starte maskinen i “sikkermodus” før man starter en full scan. Sikkermodus gjør at bare de meste grunnleggende tjenestene starter opp når Windows starter hvilket ofte kan forhindre malwaret fra å få i gang sitt forsvar.

Oppstart i sikkermodus er dog ofte noe mange synes er vanskelig. For å gjøre det må man starte maskinen på nytt, og trykke F8 rett FØR man kommer til “Windows starter opp” skjermen. Det er naturlig nok ikke så lette å time dette alltid, og en løsning er å trykke F8 som bare det under oppstart. Når man lykkes får man opp en meny der man kan velge mellom flere ting, bl.a sikkermodus og sikkermodus med nettverk. Sikkermodus med nettverk er det beste da det lar antivirusprogrammet oppdatere seg ved behov. Maskinen blir normalt sett mye tregere til å starte opp i sikkermodus og man må ha litt tålmodighet. Ting ser også fremmed ut når man kommer inn fordi oppløsningen er en annen og bakgrunnsbilder og stiler ikke er aktivert. Innholdet skal dog være det samme. Man bør derfra kunne finne antivirusprogrammet og starte en scan. Full scan og rens i sikkermodus kan fjerne ting som ikke lar seg gjerne til vanlig.

Forøvrig er det en mulighet å koble den infiserte harddisken til en annen “frisk” PC og scanne fra denne. Da vil ikke malwaret kunne gjøre sine triks for å ikke bli oppdaget. Dette krever dog at man har litt teknisk innsikt da man fysisk må fjerne disken og koble denne til en annen PC, og ikke minst krever det at man har tilgang på en annen PC.

I første omgang kan jeg prøve denne “defragmenteringen”, den kan vel ikke skade. Så tror jeg at jeg vil avinstallere Security Essentials (som jeg opplevde laget problem for meg med en gang det var installert) og deretter kjøre en scan med Malwarebyte. Det ga i hvertfall fantastisk resultat sist.

Det er absolutt verdt et forsøk, men jeg ville forsøkt å sett om jeg fikk til å starte i sikkermodus før scan’et med malwarebytes om jeg var deg. Det kan gjøre at det klarer å fjerne ting det ellers ikke klarer.

Her er Microsofts forklaring på hvordan man starter opp i sikkermodus for Windows 7, men det er helt identisk i Vista.

Takk Nadar, jeg får trene litt på det :-)

Du kan høre på dette eller gjør som jeg råder deg til. Jeg er ikke kjent med noen problem med AVG. det er riktig at den foreslår oppgradering fra tid til annen, dette er det bare å svar nei til, ikke værre enn det. Det jeg mener du skal rydde disken for av unødige filer er det som hos deg er “Disk clean up”
Det vil i regelen ikke være behov for sikker modus gjør du slik som jeg anbefaler.
Men for all del prøv slik som Nadar anbefaler, virker det er det jo OK, hvis ikke ………

Takk Thor S, jeg skal prøve meg litt fram. Jeg trodde det var defragmentering du mente først, og satte i gang det. Det vil visst ta veldig lang tid før det er ferdig. Men det kan jo ikke skade. Så får jeg se etterpå ….

Å defragmentere disken er alltid bra en gang i blant, men det er en fordel og ta opprydding først og etter at du eventuelt.har slettet gamle program.

Jeg har også begynt å lure på om mine problemer kan ha noe med nettleverandøren min å gjøre (Telenor), for det er jo veldig skiftende. Da jeg begynte å skrive i går formiddag kl. 12 hadde jeg hatt store problemer hele formiddagen, men så rettet det seg uten at jeg hadde foretatt meg noe, og var bra en god stund.
Hva mener dere er grunnen til denne skiftingen?

Joda, Thor S, jeg følger dine anbefalinger også, for jeg har lyst til å prøve litt forskjellig for å se om det gjør noen forskjell. Jeg har både defragmentert, cleanet opp, lagt inn AVG – alt med restart innimellom. Det tok evigheter å installere AVG. Akkurat nå er ytelsen dårlig på maskinen min, det tar lang tid får Facbook og Origo “reagerer”(tiltross for at jeg i går kveld kjørte en slags scanning på AVG som skulle forbedre nettopp “performance”. Men kanskje det kommer seg igjen utover dagen. Jeg får la dette programmet få en sjanse et par dager. Hvis det ikke blir bedre, sletter jeg det og holder meg til Windows Defender. Merket i går også at da jeg hadde slettet Security Essentials og hadde bare WD en stund, gikk det strålende (men kanskje var det bare Telenor som hadde en god periode :-) Det samme skjedde etter at jeg hadde slettet Norton, og senere Malwarebyte (som gjorde mirakler ved scanning og fjerning av tusenvis av skadelige filer, men altså ellers førte til stor treghet mens det lå inne i systemet).

Jeg takker både Thor og Nadar for interessante, nyttige og lærerike tips, og Theodor for tips om å fjerne Norton. Er veldig glad for at dere tar dere tid til å hjelpe meg.

Det var du som i utgangspunktet satt fingeren på nettleseren. Dersom det er nettet som er tregt (altså det du gjør på nettet) og ikke maskinen forøvrig så er det veldig sannsynlig at det har med nettverk/linje å gjøre og ikke nettleseren eller din maskin. Det første jeg ville mistenke var i så måte dersom du bruker et trådløst nett hjemme, disse er det mye problemer med og de er sårbare for forstyrrelser fra alt til andre trådløse nett, garasjeåpnere, magnetfelt, vegger til babycall.

Feilen kan selvsagt også ligge hos Telenor. Slikt kan være vanskelig å finne ut av, men en god start er å bruke traceroute, en teknikk som sender signaler til de forskjellige knutepunktene signalet må gå fra deg til målet og tar tiden det tar før disse svarer. På den måten beregnes “treghetene” i de forskjellige leddene, og selv om dette kan være litt teknisk så er det det slik at treghet i det første og eventuelt mellom det først og andre punktet er hos deg selv, mens treghetere “lenger ut” ligger hos Telenor eller andre som driver nettet.

Traceroute kan for eksempel gjøres her . Fyll inn nettstedet du vil teste mot, f.eks origo.no og sammenlign resultatene du får når ting er “raske” og “trege”. Det kan i alle fall gi deg en pekepinn til hvor problemet ligger.

Ja, det er riktig at det var nettleser jeg ønsket råd om til å begynne med. Ting ble verre etter at Chrome forsvant. Men alltid har disse svingningene forekommet. Noen ganger har det vært verre/bedre enn ellers ….

Skal prøve detteTraceroute etterhvert …

Jeg har hatt AVG fra 21. februar til nå i dag, da ting låste seg fullstendig etter flere dagers treghet og etter gjentatte meldinger om at det fantes mange uønskede objekter i systemet som de ikke ville fjerne med gratisversjonen. Da jeg avinstallerte AVG fikk jeg beskjed fra dem om at det var virus (in the vault – hva nå det er) og om jeg ville slette viruset før jeg avinstallerte :-) For et spørsmål! Hvorfor har de ikke slettet det tidligere?

Så jeg avinstallerte AVG og la inn Malwarebyte igjen (jeg kjøpte Premium versjonen for kr 209, – for et år, måtte kjøpe for min prøveperiode var utløpt, som de sa. Noen annen gratisversjon finnes ikke nå lenger, kanskje det var det tidligere). Fikk med en gang beskjed om at systemet mitt ikke var i orden, og satte i gang en scan. Da fant de over 1200 uønskede objekter, som ble fjernet.

Nå fungerer det super flott igjen.

Selvsagt lurer jeg på hvor lenge “Adam blir i paradiset” denne gangen ….

Artig at folk fremdeles leser denne tråden :-) Fikk et nytt Bra igjen nettopp av en uregistrert bruker, takk for den!

Her humper og går det, det ble jo bedre med Malwarebyte installert. Det som stort sett utgjør problemet nå, er relativt hyppige crash av Firefox (har alltid hatt dette problemet med Firefox, den trives visst ikke særlig godt sammen med Vista) og hyppige “kork” og en påfølgende melding om å “stopp programtillegget” eller “stopp script”. Jeg vet ikke hvorfor dette til stadighet oppstår nå, det er en relativt ny plage. Hvis noen har tips til å unngå det, er jeg veldig takknemlig! Ellers kan jeg bruke Internet Explorer som nettleser til Vistaen, men ikke den nyeste versjonen. Men med denne gamle Internet Explorer-versjonen er det mange ting jeg ikke kommer inn på, den støtter bl.a. ikke den lokale nettavisen som jeg abonnerer på. Så selv om den er mye mer stabil enn Firefox, er jeg nødt til å gå over til Firefox for å få lest avisen (og en del andre ting). Vel, men sammenlignet med alle problemene jeg hadde da jeg åpnet denne tråden, er det jo blåber det som skjer nå. Jeg klarer meg fortsatt med min gamle pc selv om det går noe treigt.

Annonse

Nye bilder