Vi pensjonerer nå Origo.no

Origo har i ni år vært en sosial plattform der hvem som helst har kunnet opprette profiler og soner – alene, i grupper og for lokalsamfunn. Det har vært en plattform for mye moro og nytte, og er det i enkelte kriker og kroker fortsatt. Men kostnaden mot nytten forsvarer det dessverre ikke lenger. Derfor kommer vi til å stenge for videre bruk av Origo 31.oktober.

Det er så mye bra innhold, historier og samtaler på Origo at vi ønsker å beholde det for ettertiden. Derfor kommer vi til å la offentlige sider på Origo leve videre. De vil ikke kunne redigeres, men de vil være der. Synlige på internett og mulig å søke seg frem til på Google. Fram til vi stenger har du tilgang som i dag til å endre, slette og skrive. Etter 31.10. blir det ikke mulig å gjøre noen endringer, logge seg inn, eller lage noe nytt.

Du får muligheten til å hente ut ditt eget innhold
Vi har laget klar en side hvor du kan eksportere alt innhold du har bidratt med, på tvers av soner. Denne kan du velge å hente nå, ved å gå under “Innstillinger” og “Last ned innholdet ditt”, eller ved å følge denne lenken. Du kan også hente alt innhold rett før stenging, hvis du ønsker å bruke Origo litt lenger. Vi gir ny beskjed noen dager før utgangen av oktober.

Rettighet til innhold
Alt innhold som er lagt inn i Origo tilhører brukeren. Du kan ikke uten videre (dvs eksplisitt samtykke) hente ut (manuelt eller automatisk) og lagre/bruke innhold som er lagt inn av andre folk, selv i soner der du er vert, til annet enn privat bruk. Se vilkårene her.
(edit: Presisering at lagring til privat bruk er lov etter Thomas Gramstads kommentar)

Vi kan ikke eksportere hele soner, siden flere bidragsytere har rett til sitt innhold. Hvis du har fått lov av alle andre bidragsytere kan vi hjelpe deg med en WordPress-eksport av en sone. Kontakt oss på support@origo.no.

Dele med lokalaviser?
Origo har gitt deg muligheten for å dele innhold du poster i soner, videre til lokalavisen. Dette vil nå avsluttes. Ønsker du å fortelle om arrangementer, dele bilder eller sende debattinnlegg, har avisene nyere tjenester for dette som du enkelt finner fra forsidene deres.

Takk for alt du har skapt og delt på Origo siden 2007!

Vist 22413 ganger. Følges av 52 personer.

Kommentarer

Dette var et fryktelig sjokk, men

Det er så mye bra innhold, historier og samtaler på Origo at vi ønsker å beholde det for ettertiden. Derfor kommer vi til å la offentlige sider på Origo leve videre. De vil ikke kunne redigeres, men de vil være der. Synlige på internett og mulig å søke seg frem til på Google.

Dette betyr altså at f.eks. min store poesisone “Ønskedikt” med tusenvis av dikt, som for meg er store uvurderlige skatter, ikke blir slettet men kan slås opp i og leses fremdeles, og at fotosonene med alle bildene våre blir liggende?

Vennligst bekreft at vi fremdeles vil ha tilgang til dette og kan lese diktene/se bildene! Kan vi da altså gå inn på Origo?

Ranveig: Det stemmer.

Et spørsmål til: Denne siden som dere linker til der vi kan bestille alt vi har lagt inn på Origo, hvor blir det lagret? På vår personlige datamaskin, eller et sted på nettet? Min datamaskin ville kollapse fullstendig hvis alt dette skulle komme inn i tillegg til det som allerede er der.

Når du bestiller nedlasting vil du få en PM med en lenke til et ZIP-arkiv du kan laste ned til datamaskinen din. Du vil da også få informasjon om hvor stor filen er. Dersom du har lite plass på maskinen din, kan du f.eks laste ned til en ekstern USB-minnepinne eller harddisk.

Ok, takk for fin informasjon!

Bra at du tok opp dette, Ranveig. Jeg har jo også en diktsone – som i tillegg til dikt inneholder mye annet innsamlet stoff – som det kunne være veldig kjekt å ta vare på for framtiden, som et slags “album”. Men blir disse sonene (din og min) regnet som “offentlige”?

Det blir sagt at man kan laste ned (få hjelp til å laste ned) stoff man ønsker å ta vare på, men når det gjelder hele soner som man er vert for, kreves det tillatelse fra samtlige bidragsytere på sonen. Dette vil jo i praksis være umulig, i og med at sonene er flere år gamle, og enkelte av bidragsyterne (som man ikke kjenner personlig) har til og med sluttet på Origo for lenge siden.

Det jeg vil savne mest er nok kontakten med menneskene hersom man sender meldinger til å kan følge direkte..Der man legger inn bilder nå er det etplass der man ja…bare legger inn bilder

Mens jeg skrev kom det inn noen avklaringer. Er det riktig at Origo vil bestå som en “Read Only” sone? I så fall trenger ihvertfall ikke jeg å laste mitt stoff over til et annet sted.

Slik forstår jeg det, Mostly. Origo og alle sonene der vil bestå, og vi kan gå inn og lese der. (Håper det aldri blir noen endringer på dét …)

Det står riktignok offentlige sider, men jeg antar at det menes alle soner unntatt det vi har på vår profilside (der er det jo mye som er “privat” og som vi har unntatt fra offentlig innsyn). Hadde vært fint om Helene R. kanskje kunne ha presisert dette med offentlige sider litt nærmere.

Hvis sonene er åpne og offentlige i utgangspunktet vil de bli stående og fungere som et slags “album” og være “read only”. Skjulte og lukkede soner vil bli slettet, så dersom man ønsker å ta vare på skjult innhold må man laste dette ned.

1) Men “Ønskedikt” og sikkert også Mostlys diktsone er “halvlukkede” soner, der man må søke om medlemsskap (dette for å utelukke useriøse elementer). Alle kan lese det som står i disse sonene så håper de allikevel regnes som offentlige og for all del ikke blir slettet!!

-
2) Blir profilsiden vår slettet eller kan vi gå inn på den og lese? Der har jeg en masse viktige bilder som ikke må gå tapt.

-
3) Hvordan åpner/leser vi den såkalte Zip-filen (vet ikke betydningen) med alt Origo-innhold som i mitt tilfelle evt. kommer til å bli lagret på en minnepenn. Trengs et eget program (Word f.eks.)?

Blir mye “pes” på deg nå, Helene R, men min sone er såkalt “halvlukket” – hvordan stiller det seg da med den? Jeg har tidligere endret status på sonen fra “åpen” til “lukket/skjult” og så til “halvlukket”. Disse operasjonene har jeg måttet ha hjelp fra Vaktmesterkontoret til, da de ikke var mulige å utføre fra egen PC, sannsynligvis pga stor stoffmengde.

Konspirasjonsteoriene lar ikke vente på seg. Det poppet opp en kommentar fra en annen sone om årsaken til nedleggelsen av Origo, må nesten sitere litt av den:

… Det er valg til neste år, så da er det selvfølgelig viktig for A-media å bli kvitt selvstendig-tenkende personer av en annen mening. At det er lov til dette i et såkalt demokratisk land, er utenfor min forstand!
-
- men hva gjør vi? Hvordan skal vi bli istand til å ta vare på hverandre? Hvordan skal vi bli istand til fritt å ytre våre meninger? Ja her er det jommen Kongstanker ute å går! Jeg håpet bare det ikke skulle bli så uhyggelig realistisk!

Bare til orientering: Amedia solgte Origo for ganske lang tid tilbake til Sparebankgruppen :-)

Dette skrev jeg 15. Desember i fjor (2015) som kommentar til en tråd “Hva skjer” …..

"" Det er lenge lenge siden det var “gøy” her Kjell M H.
Når det blir overvekt av religiøs og politisk seriøsitet – uten tillatelse til annet enn “halleluja” og “amen” for det som blir sagt av retorisk korrekte mennesker med “det rette syn” – så er det jo ikke plass for verken vittigheter, innsiktsfulle innlegg, eller ‘sjonglører’ ! ??
Etter noen artige år, ble “vi” m o m “presset” til å overlate plassen til disse ‘andre’ – ikke bare av/ pga de samme, men kanskje ennå mer fordi det ble stadig mer strevsomt med mye drittslenging og personangrep fra noen enkelte som ikke så verdien av en god, opphetet debatt som noe annet enn anledning til verbale slåsskamper for egen tilfredstillelses skyld.
- og nå ser de fleste antagelig resultatet – Origo dør – i alle fall enkelte tråder/sider … … selvsagt også fordi alle “leketøy” har sin tid – også de digitale ….

Men – Ha en fin dag uti Telemarken ! :) ""

Så ble det altså slik :(
Det er faktisk trist, selv om det er laaang tid siden “vi” – de første :) :) – har hatt det veeldig gøy her.
Takk for meg ORIGO – R.I.P.

VAKTMESTER!
Den antatt største og stadig pågående debatt i Origo er troligst "APs KONGSTANKER OM SEG SELV!!!. Debatten har over 11000 innlegg (eghentlig over 17 0000 siden den først ble startet i SA) og ligger under under “Per Askilsruds demokratiske sone”..
Debatten er altså veldig stor og de av oss som har forsøkt å klikke på linken “Vis alle innlegg” har måtte vente i en liten evighet før systemet tilslutt krasjer og ingenting vises.

Vil dette også kunne skje når vi.forsøker å ut innleggene våre fra denne- og andre lange (store) debatter?

Dette var ikke et sjokk, men det er en epoke som er over og det er litt vemodig. Nå skal jeg sjekke nøye at ikke viktige ting går tapt i et par av sonene mine. Mye moro, nye vennskap og kontakter, masse lærdom, krangler og støtte. Vanskelig å se for seg hvilken arena som kan overta den rollen origo har hatt.

En lukket sone på FB for dere er en god idé, Jon Reina – så slipper dere motforestillinger. Lykke til.

Origo
“*Medlemsavtale for Origo*

Denne avtalen er mellom medlemmer av Origo og Amedia (tidligere Origogruppen AS) som eier og utvikler tjenesten Origo."
- så det så!

Mener du jeg er sååå debattredd, Mostly. Ja at jeg ikke tåler at noen har andre meninger enn meg selv?

Elisabeth Dahl, medlemsavtalen er sist oppdatert i 2013 – altså 3 år før salget av Amedia til Sparebankgruppen DnB.

Tror ikke vi skal ta dette videre her på Vaktmestersonen, Jon Reina.

Eg har venta på beskjeden nokre år, men det er likevel litt trist. Takk for mykje kjekt innhold, masse bra bekjentskaper og fine år på Origo. Tusen takk til Vaktmestrane som ikkje sletter innhaldet, men lar det stå ut i evigheten. Love.

Uff enda verre!

BARE TRAGISK!!
Når det gjelder Bergens Sporveis Historie, så skal vi med tiden prøve å få en egen hjemmeside på et eget domene. Adressen er allerede reservert. (www.bs-historie.no). Vi ber derfor alle våre medlemmer om å bestille nedlasting (zip-fil) med sitt innhold for at intet skal gå tapt. Det vil ta en god stund før vi kan ha en liknende side opprettet, om vi da klarer å få det til. Noen kostnader vil det bli men det håper vi å få ordnet på en eller annen måte.
Mvh BSH
Sonevertene

Gikk inn på sida for bestilling av det en har levert av kommentarer og bilder på Origo. Er det så enkelt at en bare bestiller så finner systemet ut hva en har av soner og sender en Zippet postmelding av alt en har levert? . Sonevis.

Har nå lastet ned mine egne bilder fra en zippet fil og det gikk meget bra. Overraskende html med linker og oversikt. Flott gjort av Origo. Mvh Jan Hansen BSH

Er det mulig å slette etter avvikling, eller vil “offentlig” stoff bli værende for ettertiden? Jeg spør fordi det som i utgangspunktet kan være greit stoff, etterhvert vil kunne fremstå som foreldet, det vil ha lenker som ikke virker, osv. Man må tenke litt igjennom hva man skal gjøre med disse sakene.

Takk for alt det ‘gøye’ vi stelte i stand..
Jeg tror nok jeg vil savne Origo..
Men facebook stjal tiden vår…
God morgen sonen – døde ut av seg selv
dessverre, men facebook overtok vår fritid. 😯
Tusen takk for alle koselige og alvorlige
stunder vi har blitt spurt om dypt ærlige svar
Og ærlig var svaret, diskusjoner har gått
heftig for seg, men stort sett blitt enige og
man har blitt venner igjen. Vi var jo nesten som
En familie på Origo.. Og vaktene som holdt oss
i ørene :-) Og nå er det altså slutt.. Trist..
Sitter for øyeblikket på mobilen og kan ikke se
mine bidrag, først under nikket, Pjuskelina..
Og senere som meg selv…
Og det med at man måtte være seg selv,
Var nok starten på nedgangen på Origo,
Desverre, men sant… Det satt mange onde
tunger rundtomkring, som bidro til forandringer
Vi fikk faktisk rett, men
jeg gleder meg ikke over det…
Vi får møtes i sonen til Stein Ove Birkeland på
Facebook, han vidre førte God morgen -
sonen sin på face..
Jeg er medlem, men ikke særlig aktiv, akkurat
som det ble her. Vemodig og trist, men livet
går videre…
Lykke til alle sammen,
og klem til alle som vil ha, som vi sa i gamle
dager her….
Mvh.Unni Dahl.. Alias : Pjuskelina

På siden “Hele Origo” til høyre på siden, under “Folk” står det en statistikk som jeg har pleid å følge med på. Hvis den er riktig så kommer det nesten hver dag til nye medlemmer på Origo. Pr. i dag har Origo (iflg. denne statistikken) 432684 medlemmer og “I løpet av uken er det skrevet 135 innlegg, 825 kommentarer og lagt ut 879 bilder i Origos 10448 soner. Origos største sone har 17575 medlemmer.”

Synes da det ser ut som det er relativt stor trafikk og at Origo er ganske populær. Men den er altså ikke lønnsom nok for eierne? Hvorfor kjøpte Sparebankstiftelsen DNB Origo i det hele tatt, og er det skjedd noe uforutsett etter kjøpet som har ført til denne hastige avgjørelsen? Skjønner jo at tapet av avisene må ha betydd mye, men kan ikke fri meg fra tanken om at også manglende markedsføring kan ha mye å si for bruken av nettstedet. “Vanlige folk” har aldri hørt om Origo, mens derimot Facebook markedsførte seg overalt i den første tiden. Men så er det noe som heter produktets livssyklus. Det går som regel slik med alle produkter og ideer, men Origos syklus ble for kort i forhold til det potensiale det hadde. Før eller siden går det nok den veien også med Facebook.

Det er vel Sparebankstiftelsen DNB, som ikke er helt det samme som Sparebankgruppen (SpareBank 1), jf. Dagens Næringsliv om salget.

Ja, du har vel rett i det, Jan-Tore, jeg skrev feil navn – men spørsmålene mine er like aktuelle for det. Takk for link og informasjon!
-
Jeg har rettet navnet i kommentaren min nå.

Fikk beskjed om at alt var zippet over av kommentarer og bilder,men når jeg prøver å åpne sidene vises" Finner ikke nettstedet". Klarte jeg å gjøre noe feil ?

Jeg prøver å sende mail til support@origo.no, men får bare opp feilmelding. Andre som opplever dette?

I morgen skal jeg ut å kjøpe en egen minnepenn .. mye å ta vare på siden 2007
--
Forresten rart ikke det ble ventet et år til.. -

Jeg har nok også brukt feil navn noen ganger på Sparebankstiftelsen DnB og kalt det “gruppen”, det beklager jeg. Poenget er ihvertfall at Amedia, tidligere A-pressen, er solgt og at f.eks. LO ikke lenger har noen eierinteresser. Dette eierskapet, med knytning til AP, har vært en torn i øyet på mange, og tildels stygge beskyldninger om “politisk sensur” har framkommet. Jeg skal ikke komme nærmere inn på akkurat det!

Origo var et helnorsk initiativ, som henvendte seg til et norsk marked. Dermed er potensialet for de store gevinstene for eierne ikke tilstede – og eiere er interessert i de “store pengene”, ikke lommerusket. Store deler av norsk medieverden sliter, og det er forståelig ut fra et profitthensyn at færre og færre vil sette inn ressurser på lommerusk. Slik er vår markedsstyrte hverdag – lik det eller ikke.

For meg er ikke Facebook noe alternativ, det var nettopp det norske ved Origo som tiltrakk meg. Som å lese lokalavisen . . . Jeg prøvde Facebook da det var helt nytt, men sa opp kontoen igjen etter kort tid. FB er big business, som jeg ikke ønsker å støtte. Dessuten er administratorer/moderatorer like cyber som systemet selv – fjerne og utilgjengelige. På det lokale Origo har man tross alt hatt følelsen av litt kontroll og kontakt – selv om administrasjonen (vaktmesrene) har vært fjerne og utilgjengelige også her i den senere tid. Jeg skal ikke spekulere over årsaken, det har jeg heller ikke noe med å gjøre, men jeg kan tenke meg at nedleggingsspøkelset har ligget og vaket i lengre tid enn vi som brukere har vært klar over.

Hvis jeg nå bare kan få et klart svar på om også halvlukkede soner (som min egen) vil bli bevart som et RO album, skal jeg være fornøyd, utover det har jeg ikke lagt fra meg noe verneverdig her. Men jeg kommer til å savne nytt stoff fra andre, særlig de mange flinke natur- og kulturfotografene.

Hei.
Betyr dette at også Kalenderen På Plakaten forsvinner ?

Hei Hos dere
Hva gjør jeg for å laste ned min blogg http://dag-geir.origo.no/ som jo er min egen, der bare jeg lan redigere. Vil gjerne laste den den ned til min pc slik at jeg kan bruke den en annen plass, takker for svar
Vennligst hilsen
Dag-Geir

Mostly R og Ranveig:
- Halvlukkede soner vil ikke bli slettet. Det er kun skjult sone-innhold som vil slettes etter avviklingen.
- Alle profilsider vil slettes, så dersom dere har innhold som kun er postet på profilsiden må dere laste dette ned.

Jan-Tore:
Nei, etter avviklingen vil det ikke lengre være mulig å slette innhold eller logge seg inn i Origo. Alt offentlig innhold vil bli stående, og en konsekvens av dette vil jo bli at en del innhold/lenker etterhvert blir utdatert.

Kjetil: Vi har hatt litt nedetid på mailserveren vår, men support@origo.no fungerer igjen nå.

Hei, Kathrine i Amedia her. Jeg har hatt en del med Origo å gjøre opp gjennom årene og kommer også til å savne tjenesten. Dessverre harmonerer altså ikke kostnaden for vedlikehold – eller nødvendig utvikling hvis vi skulle fortsette – med bruken eller hva avisene i Amedia behøver. Verden har jo fått en del sosiale medier og bloggeverktøy både før, samtidig og etterpå, som vi alle vet.

Avisene i Amedia trenger fortsatt verktøy for å involvere leserne og la dem bidra til avisen. Men vi har sett at de må være bedre integrert i selve nettavisene og stå seg bedre for fremtiden teknisk sett. Derfor har vi laget nye tjenester som tar over for funksjoner som Origo har hatt – leserbilder, kalender og debatt.

@Freddy Hagen: På plakaten/Smaalenenes kalender i Origo – ja, den vil forsvinne. Men avisa har en god stund hatt en ny kalender som du kan poste arrangementer i. Origoarrangementene dine har hele tiden blitt hentet inn dit, men når Origo nå lukkes og Indrepuls forsvinner vil jo ikke det fungere lenger. Så velkommen rett til Smaalenenes kalender

@Kjetil Havn: Du fikk feilmelding på epost til support. Jeg testet og fikk det samme. Men nå skal det være rettet, fint om du prøver igjen.

De som har hele soner og blogger de vil ta med seg over til f.eks. Wordpress, kan få hjelp til det (se hovedinnlegget).

Takk, Helene R! Ett lite spørsmål til, når Origo er nedlagt, hvordan søker jeg opp “mitt album”? Skriver sonenavnet i søkefeltet på PC/telefon?

Mostly R: Dette er jeg litt usikker på, men jeg antar at søket du finner på http://origo.no/-/site/global fortsatt vil fungere. Kommer tilbake til det når jeg har undersøkt litt nærmere!

Hei,

Aller først: Tusen takk til Origo-admin og drift som har holdt koken i så mange år! Og takk til alle bidragsytere.

Det er flott at origo-arkivet vil fortsette å eksistere for ettertiden og ikke går tapt.

Men dere skriver unøyaktig om “rettigheter til innhold”—at det ikke er lov å lagre og bruke innhold bidratt av andre. Det stemmer ikke. Åndsverkloven hjemler privat kopiering, dvs. at alle har lov å lagre det de vil fra Origo på sin private maskin, og alle har også lov å dele dette i den private sfære—dvs. med familie og (nære) venner. Det man ikke har lov til (uten spesifikk og eksplisitt tillatelse) er å spre innholdet offentlig, altså utenfor den private sfæren. Å legge ut på en webside, et nettforum eller en sosial mediekanal som alle kan bruke (Facebook, Twitter osv.) er altså ikke lov.

Kilde: Åndsverkloven, spesielt paragraf 12:
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1961-05-12-2

Jeg synes det er viktig at Origo ikke villeder brukerne om deres lovbestemte rettigheter til privat kopiering, det er faktisk veldig viktig nettopp i forhold til “rettigheter til innhold”, og jeg ber derfor Origo-admin om å korrigere dette i sin informasjon til brukerne.

Mvh,

Thomas Gramstad

En epoke er over, origo er jo bare en skygge av hva de var, bare kranglefanter igjen :)
Var artig så lenge det varte.

Takk for innspillet, Thomas! Da skal vi presisere det. Det viktige her er at innhold som andre står bak kan du ikke ta med deg og legge ut på en ny blogg uten å få tillatelse.

Mostly R: Søket og Origo-forsiden slik den er i dag vil forsvinne når vi legger ned, men man kan bruke Google, rett og slett. Vi vil også vurdere om vi skal sette opp et søkefelt som går via Google.

@Helene Richard: Det vil altså si at jeg kan Google f.eks. “Fotomuseum Bergen” eller min egen diktsone, og finne disse komplett slik de framstår i dag, med kommentarer (det framkommer ofte interessant, kompletterende tilleggsinformasjon i kommentarfeltene)?

Jeg laget/startet en interessant tråd i Tankesonen i 2008. " Er du en kristen ?" Nå kunne jeg tenkt meg å utgi den i bokform. Er dette mulig hvis verten der ,han Roar hadde gitt tillatelse til å frigi tråden ? Er jeg også nøgd til å få tillatelse hos hver enkelt bidragsyter for å utgi tråden i bokform ? Jeg kan også være en medutgiver hvis det går an.

Så snart DNB. Overtok Amedia, så ble det kroken på døra for Origo! Man kan vel spørre seg om det bare er “Mamon” konsernet er ute etter? Hva med KULTUR, HISTORIE, og Menskelig nærhet ? Har pengegiganten helt mistet kontakten med FOLKET ??? (får vel ikke svar fra konsernledelsen) Teddy.

Kapitalen, aka Mammon, styrer alt. Men “folk flest” ønsker det vel slik . . .?

@Hans Amunden: Les kommentaren fra Thomas Gramstad ovenfor her, ang. Åndsverkloven. Å gi ut en omfattende nett-debatt i bokform må vel i høyeste grad kalles offentliggjøring!

Ja, DNB burde kunne tatt seg råd til denne “utgiften” i kulturens og historiens navn, som Theodor sier. Det er en masse fantastske soner på Origo, der både deltagere og initiativtagere har lagt sjelen sin i innholdet. Tenker på “Larvik i nær fortid”, og tilsvarende soner både i Bergen og mange andre steder. For en kilde til historiekunnskap og kulturforståelse! Og alle fotosonene! Musikksoner, litteratursoner og matsoner m.m.

For ikke å snakke om poesisonene med tusenvis av dikt vi har samlet av Norges, Skandianvias og verdens (persiske, engelske, amerikanske, chilenske, spanske mfl) vidunderligste poeter! Dette er åndelig næring, kulturhistorie og mye annet verdifullt.

Heldigvis fant ingen på å slette alt dette åndsverket, det ville ha vært en forbrytelse rett og slett.

Så du vil altså motsette deg at det blir mer “offentlig” det du har uttrykt her på Origo Mostly ? Sikkert en mulighet å kutte ut alle dine kommentarer i den tråden ;)

Hehe, Hans Amundsen, for meg hadde offentliggjøring vært helt greit – men du må nok ha det skriftlig hvis det skal være gyldig. Og så var det alle de andre bidragsyterne, da. Noen er sluttet på Origo for lenge siden, andre er til og med døde. Dessuten tror jeg ikke at det bokprosjektet ditt hadde blitt noen suksess. Dropp det.

Og videre, hvis kommentarene til enkeltpersoner blir utelatt, vil jo resten komme helt ut av kontekst.

Stol på din egen “magefølelse” du Hans Amundsen. Jeg synes det høres spennende ut jeg. Nå fikk jeg nesten lyst til å trygle sonen “Larvik i nær fortid” om å lage en blogg! Enig med Ranveig, det er mange ineressante soner på Origo som har gitt mye lærdom og glede. Bilder, dikt og historie. Det er trist.

Trur ikke du er noen seriøs bokanmelder,Mostly ;) Vil gjerne ha svar fra Vaktmestrene på mitt spørsmål. Alltid ønsket å gi ut en bok,og den tråden er garantert en studie verd. ;)

Nei, Hans Amundsen, jeg er fullstendig useriøs – men jeg tror at Thomas Gramstad er ganske seriøs, og har god peiling på Åndsverkloven.

Takk for mange år med mye moro og mange interessante diskusjoner!
Origo og forumLarvik var en stor del av livet mitt i lang tid, mange vennskap ble knyttet og noen gikk tapt.
Alt i alt har jeg kun gode tanker om det som var.

Takk for meg 🌺

Dette var ganske leit. Jeg storkoste meg over å være medlem i Origo og dele fantastiske bilder. Knyttet fellesskap med flere som delte foto som interesse syns jeg også var flott. Jeg lurer derfor på hvordan vi skal kunne få gjøre disse tingene videre, om det blir en ny med samme konsept, for det håper jeg.

Uansett hva som måtte skje, ønsker jeg alle lykke til videre…Tusen takk for at jeg fikk være medlem :)

Sonen “Bilder av Bergen” som du bruker, Helge, vil fortsatt være tilgjengelig som “album” på nettet etter at Origo har tatt kvelden, men da vil det ikke være mulig å legge inn noe nytt, kommentere eller redigere lenger.

Oppfattet det sånn st man ikke lenger vil kunne legge til noe nytt eller redigere etter oktober. Blir mer som sånn samling av minner og de beste tingene vi har publisert så langt.

Angånde bokprosjektet Hans, så kan en vel bruke innholdet og lage samtaler mellom mennesker uten å bruke andre naavn enn dem man har fått tillatelse til. Altså i romanform. Hva sier vaktmestrene til det?

Antar som en selvfølge at Hans uansett ville anonymisere alle navn om han brukte den tråden som utgangspunkt for en bok/roman. Å offentliggjøre en slik samtale i bokform med fulle navn på deltagerne, og særlig uten å spørre om tillatelser, bryter selvsagt både Åndsverkloven og andre lover. (Det kunne jo virke som en offentlig uthenging av personer man er uenig med, for det kunne lett skinne igjennom hvor forfatterens egne sympatier er ….)

Men – jeg synes som Roar at det helt sikkert kunne vært artig å bygge på denne samtalen om man ville skrive en bok. Da bør du anonymisere både nettstedet (hvorfor i det hele tatt oppgi at samtalene finner sted på nettet?) og som sagt deltagerne. Hvis du gjør det, tror jeg ikke du behøver tillatelse fra noen.

(Selv sier jeg alltid min mening under fullt navn over alt på nettet, men noe annet er jo å figurere med fullt navn i en bok. Det er jeg ikke interessert i.)

Jeg var på nettet første gang i 2007, og da var det på ORIGO. Et artig bekjenskap der jeg traff mange interessante mennesker, og utveksla mange tanker. Nå har jeg fått lasta ned ZIP filen og er begynt å lese nedover. Det var ikke så mange linjene nedover før jeg traff på denne:

“Når de kristne kan starte parti, så kan vel muslimene det også. Alt endrer seg. Da kristendommen var så gammel som Islam er i dag drev de med heksebrenning, men det har de slutta med. Vi er alle etterkommere av invandrere. Homo sapiens oppsto ikke i Norge. Fra Afrika over Midt Østen spredte de seg nordover, østover og vestover. Vi kommer alle fra samme kilde. At religionene tar forskjellige former etter hvor de oppstår og praktiseres er vel normalt. En ting er sikkert, alt som sies om Gud/Allah sies av mennesker. Noen av oss lever vitende om vår egen uvitenhet uten å trenge troskonstruksjonene.”

Like aktuell fortsatt denne?

Nesten litt morsomt, Roar! Vel, med god hjelp av Svetlana Aleksejevitsj hadde det kanskje blitt salgbar bok av det – hun er svært god på intens saksprosa basert på intervjer . . . ;-)

Svetlana Aleksejevitsj anonymiserer også (selvsagt) sine intervjuobjekter – uten sammenligning forøvrig. Men selve temaet er interessant – de tildels svært dyptgående uenighetene og konfliktene som oppstår når tro/ikke-tro diskuteres.

Ja, temaet var veldig interessant, det omhandler jo de viktigste spørsmål i livet, og folk kom virkelig opp med det som bodde dypest i deres hjerte. Tror ikke det var mye “skuespill” der ….

Som sagt – nettopp fordi temaet berører de aller fleste så sterkt, skal det en svært nennsom hånd til å presentere det foreliggende materialet på en nøytral, men likevel medrivende, måte. Jeg tviler på om Hans Amundsen er den som har denne hånden.

Hans spurte meg om jeg kan lage en bok ut av materialet i Er du en kristen. Jeg svarte at jeg ikke har kapasitet. Jeg holder på med bok nr.6, 7 og 8. Det går tregt. 6 blir kanskje ferdig. 7 hadde jeg nesten oppgitt, men fikk en voldsom inspirasjon nå da jeg gikk gjennom endel av origo stoffet. nr.8 er dagbok i utgangen av livet, og må skrives ferdig av dem som overlever meg.

Det er mulig at jeg prøver å bake inn bruddstykker av tråden til Hans inn i bok nr.8, men da som en samtale mellom underbevisstheten og bevisstheten min uten navn.

Jeg så nettpp at en hadde laget en sone med tittelen “Hva om vi betalte medlemsavgift for Origo” – eller noe slikt. Han viste til at det meste kostet penger, aviser f.eks. rundt 2000 i året, og mente at det kunne Origo også koste hvis det ville redde nettstedet fra å bli nedlagt.

Jeg kunne godt ha betalt f.eks. opptil 300 kr pr år for medlemsskapet, men ikke mye mer. Facebook, Twitter og andre nettsteder er selvsagt gratis, men vi har jo veldig blitt glad i sonene våre på Origo og de som bruker dem, så også jeg kunne tenkt meg å betale litt hvis det forandret avgjørelsen ….

Litt sjokk noe sorg eller er det trist att mengdevis bidrag er borte fra sone jeg var delansvarlig i uten at jeg samtykket i avvikling av denne. Det er i øyeblikket en lever ikke i mengdevis av planlegging og organisering så små kjaååe komentarer er det som er viktig når en mimrer. Lev vel

Må flire godt når jeg ser at noen ikke vil ha sitt navn tilsluttet noen kommentarer i bokform. :) :). Det kunne tyde på at noen har vært useriøse i sine kommentarer og angret på dem i ettertid. Men det er jo den frie samtale som jeg mener er svært verdifull å få fram . Det ble diskutert på en helt ny måte i kristentråden. Fra alle samfunnslag ,fra hele landet der og da. Noen reiv kjeft og noen ble uvenner/ venner i samme forståelse. Trur faktisk jeg sjøl hekta av Roar som venn i den tråden over natta,men det er glemt. Og jeg har stor respekt for Roar som bokforfatter etter å ha lest en av hans bøker. Han har absolutt min velsignelse;) til å skape et bokprosjekt av kristentråden. Med anonymiserte bidrag. Ja ,jeg legger inn en forhåndsbestilling her og nå. Håper at Vaktmesterne kan ordne det sånn at han får alle bidrag av tråden oversendt i zippet utgave. Lykke til Roar !

Dette høres så kjempe spennende ut! (ikke kranglingen altså ;-) Dette ser jeg for meg som en bok som gjenspeiler slik vi tenker idag, hvordan samfunnet stadig forandrer seg og som blir historie etter hvert. Lykke til Hans Amundsen. Den boken vil jeg gjerne lese.

Ja den tråden er det rene gullfunn i sosialpsykologisk studie.Langt utenfor selve tema også. Hvis Roar klarer å distansere seg noe fra sin fastlåste tro om tilstedeværelsen på jorda er jeg helt sikker på at en riktig framleggelse av kommentarrekker vil bli pensum i skoleverket på høyt nivå. Nå har jeg sett at Roar må ha lest noe psykologi så han vet nok hva jeg mener.

Hvis Roar kan klare å distansere seg noe fra sin fastlåste tro om tilværelsen på jorda – ser du ikke at slike utsagn er et håpløst utgangspunkt for en balansert framstilling av varierende livssyn, Hans Amundsen? Sakspfosaforfattere kan og skal aldri legge premissene for hva folk skal tro og ikke tro!!

Med et slikt utgangspunkt som ditt, kan jeg bare gjenta: Dropp prosjektet.

Jeg blir jo litt forbauset over at initiativtageren til den tråden som alle vi som debatterte der tok veldig alvorlig, sitter og “flirer godt” som han sier, og gleder seg til at et slikt “gullfunn i psykologisk studie” eventuelt blir offentliggjort. Mister troen på din seriøsitet, Hans!

Men det var kanskje meningen at Hans hadde en nordnorsk flirebok i tankene? Da synes jeg ihvertfall at han bør finne et annet tema for sitt forfatterskap.

Jeg tror ikke det går så lang tid før vi har et nytt Origo – men kanskje i litt annen drakt/forkledning. Suksess’er blir ikke kastet i søpla eller lagt vekk for godt, men fornyet når tiden er moden for det. Det tror nå jeg…….;-)

Etter så mange år er altså noen kommet fram til at det jeg sier i en nettsamtale står jeg ikke for i en mer offentlig sammenheng ? At dere skjemmes over gamle utagerende kommentarer kommer sikkert Roar til å behandle med forståelsefull hånd ;). Men det er aldri for sent å huske på at en ikke bør skrive offentlig det en ikke vil stå for i alle sammenhenger ,eller ansikt til ansikt.

Men Hans da! Kan du ikke tenke deg – etter så mange år – at noen f.eks. kan ha skiftet mening den ene eller den andre veien? Men det er ikke hovedpoenget mitt; du antyder ovenfor at noen (i dette tilfellet Roar) må distansere seg noe fra sin fastlåste . . . osv. Dette har ingenting med å ikke våge å stå for det man har uttalt å gjøre, men at du vil legge premissene for hva andre skal tro og ikke tro!! Dermed trekker jeg tilbake min – høyst foreløpige – tillatelse til å bruke noen som helst av mine uttalelser i den aktuelle tråden ved en eventuell bokutgivelse. Dropp prosjektet, med de premissene du legger for dagen, kommer du ikke til å få tillatelse fra noen.

Har du ikke oppfattet at det er Roar som skal ha hele redaksjonelle ansvar for utgivelsen,Mostly ? Regner med at det lille fikenbladet av noen vikarierende vegringer ikke er gangbart lengre. Tror nok det er lov å sitere noen av dine kommentarer i utdrag anonymisert , uansett om du striker med alt du har ;) Jeg tror det blir en interessant bok som vil være det første i sitt slag. Du skulle egentlig vært smigret for å få lov å si dine meninger for et større antall mennesker,Mostly. Det er slett ikke alle som er det forunt.

Så du overlater prosjektet til Roar – men ønsker likevel å legge føringer. Snodig. Og du ser ikke forskjellen på å la seg intervjue med et bokprosjekt for øye, og å delta i en nettdebatt som etter flere år blir til et bokprosjekt? Da får vi virkelig håpe at Roar gjør akkurat det.

Mostly, nå har han fått det akkurat som han ville: å være hovedpersonen i debatten :-) Foreslår å avslutte kommentering av dette lavmålet som kanskje ender opp som høytlesning i “Rorbua” før vi får sukk for oss. Men skuffet er jeg ….

Enig, Ranveig – jeg lar det ligge nå.

TRIST AT ORIGO LEGGES NED. MYE BEDRE BILDEFRAMVISNING HER ENNFACE. RART IKKE FOLK HAR SATT MERE PRISDETTE. GOD HELG. HÅPER DET KOMMER NOE LIGNENDE ET ANNET STED.

De som legger ut bilder, setter jo nettopp pris på Origo. Fotosonene er de mest brukte sonene. Et av hovedproblemene tror jeg er at så få mennesker egentlig vet om Origo. De markedsfører seg jo ikke.

Så sant! Jeg skjønner liksom ikke hvorfor de ikke har markedsført oss bedre? Her er det så mange soner til ethvert behov! Her får en dekket en mengde hobbyer og interesser. Her kan folk som ikke er så mobile som andre få venner! En slipper å bli ensom. Jeg tror Origo dekket en sosial side som vi ikke enda har fattet rekkevidden av. – dumt alt sammen.

Ja, å gå fra Fb til Origo er som å gå fra en hektisk hovedgate med billyder og menneskelig skrik og skrål og inn i en rolig park der du setter deg ned på en benk og slår av en prat med andre som sitter der og folk som spaserer forbi.

Nå kan man jo i rettferdighetens navn lage like mange fine soner (“grupper” heter det der) på Facebook som på Origo. Jeg er medlem i mange, og har selv opprettet en. Men det er noe skummelt med disse amerikanske store nettstedene som Google, Facebook o.a. ved at både firmaer og andre (særlig myndighetene gjør bruk av Google og FB) gis tilgang og kan bruke alt vi legger inn der i markedsføringsøyemed (og i myndighetenes tilfelle i “spionasjeøyemed”), Det slår aldri feil, når jeg har søkt opp et eller annet produkt på Google, popper det snart opp en annonse som tilbyr noe tilsvarende. Du har ingen hemmeligheter der, “storebror” ser deg. Alt du legger inn og søker på kan systematiseres til den minste detalj. Det er vel slik disse nettstedene finansieres. Dette må man bare være klar over, men det er det mange som ikke er …

Origo er nok mer renslig og etisk (såvidt jeg vet), enda en grunn til å savne det.

Etter det jeg har forstått,, så blir de fleste soner ikke slettet, men søkbare på Google…, er det ikke da mulig å starte en ny sone, Blogg, med LINK fra den gamle som man ikke kan kommentere – legge inn på til den NYE ? Teddy.

Hmmm….ikke dumt ;-)

For flere år siden hadde jeg en Facebook-konto som jeg slettet igjen. På grunn av Origo-exit opprettet jeg i et svakt øyeblikk en ny FB-konto i dag – fordi det er et par grupper der jeg har tilknytning til. Etter en time angret jeg – men det var jo plent umulig å komme seg ut igjen!! Det jo ha vært enklere før, siden jeg klarte det da? Løsningen ble selvsagt slettmeg-funksjonen! Kontoen blir dermed deaktivert, og hvis man ikke faller for fristelsen til å logge seg på igjen før det er gått 14 dager, blir kontoen permanent slettet. Så nå opererer jeg igjen via mellommenn og -kvinner på de to aktuelle gruppene – det går så fint så! (Ref. til Ranveigs betenkeligheter overfor disse store amerikanske nettstedene, betenkeligheter som jeg deler).

Ja! Jeg kjøpte en genser på nett. Genseren griner imot meg sammen med en masse andre klær hvor enn jeg er via Google – så det tror jeg på!

Storkapitalen eier og eter deg med hud og hår – Google, Facebook mm representerer det virkelige overvåkingssamfunnet. De vet alt om deg – om du bare gir dem lillefingeren. Med f.eks. en liten konto . . . Slik sett har Origo vært veldig snille, og det var vel derfor prosjektet ikke ble lønnsomt nok til å tilfredsstille eiernes profittbegjær.

Jepp!

Det verste er Google. Synes nok det var litt synd at du slettet FB-kontoen din, Mostly :-) På FB kan man jo holde tilbake mye informasjon, egentlig. Men på Google søker vi jo etter alt mulig vi har litt interesse for og vil vite mer om, og det kan være mye rart :-) Og disse søkene blir registrert og kan via div. datasystemer kobles til meg, slik at det faktisk kan lages en egen konto for meg med alle mine søk, som igjen kan sorteres i detalj. Det er virkelig skremmende! Ofte får jeg noe Google kaller for “En personvernpåminnelse fra Google” med to valg: 1) Utsett å lese den 2) Lese nå. Man kan gjerne velge pkt 2 med en gang, for etter en stund er tidsfristen utløpt og du MÅ lese den. Dette er hele Googles regelverk og der fremkommer det at mine søk kan bli gjenstand for markedsføringstiltak og annonsering etc. Så kommer prikken over i’en til slutt. Du skal trykke på at du Aksepterer disse reglene. Hvis du ikke trykker Aksepter, får du ikke mulighet til å bruke Google :-) Hver gang du forsøker, kommer dette bildet opp at du skal akseptere Googles regler. En lang periode utsatte jeg dette,for jeg var så uenig i at de skulle kunne bruke mine søk og kartlegge meg på denne måten, Og hele den perioden fikk jeg ikke brukt Google. Men den er jo uunnværlig! De har klart å lage seg et uslåelig monopol, (fatter ikke at det er lov!) så jeg var bare nødt til å akseptere til slutt. – Nå ser jeg denne påminnelsen er kommet igjen. Det er sikkert et år siden sist nå, og det er jo bare å bite i det sure eplet, for Google er uunnværlig. (Det var noen unge gutter som utviklet dette nettstedet også. De er selvsagt mangemilliardærer i dag.)

Jeg har aldri opplevd slikt med Google – kanskje min PC bruker en annen søkemotor? Man kan velge Google som nettleser, kanskje det er en sammenheng der? Jeg har konsekvent brukt Internet Explorer i alle år. Jeg vet imidlertid at telefonen, som jeg bruker til nesten alt nå, bruker søkemotoren Bing, har aldri fått noen “kjærlighetserklæringer” fra den, og den er veldig bra – når jeg lærte meg å utføre søkene på rett måte.

Så merkelig hvis det bare er meg :-) Har nettopp oppdatert en av nettleserne mine, det kan være grunnen til at dette dukker opp nå kanskje. Men det har skjedd flere ganger.
(Man får jo litt paranoia og lurer på om ens noget USA-kritiske kommentarer etter Bush-era’en både på Facebook og andre steder, er blitt registrert og uvelkomment oppfattet, og at disse “personvernpåminnelsene” er et slags advarsel om at jeg er under “oppsikt” som en mistenkelig person etter Bush’s teori om at den som ikke er med oss i ett og alt, er mot oss, altså en fiende :-)

Det høres utrolig, men dessverre ikke usannsynlig ut! Jeg har jo heller ikke vært nådig mot politikere og politikk som jeg misliker – men det eneste jeg har opplevd er at når jeg handler hos visse nettbutikker (ikke alle) popper det opp reklame fra det aktuelle firmaet etterpå, men de gir seg ganske fort. Dette skjer bare på PC’en, ikke på telefonen.

Antagelig har det en mer “naturlig” forklaring enn som så, finner det kanskje ut med tid og stunder ..:-)

Ja, jeg er ingen ekspert når det gjelder hva som er mulig og ikke mulig. På jobben ble jeg regnet som en flink bruker – med trykk på bruker. Hva skulle man ellers ha brukt de hundreogørti datakonsulentene til!?!?

Jeg har programmert computeren min til ikke å følge meg geografisk. Jeg har også satt en svær klistrelapp med dødninghode på kameralinsen min…..dere kan tro det hjelper :-(( Jeg tømmer loggen når jeg har vært inne i banken. Håper inderlig det hjelper litt ihvertfall!

Et siste spørsmål fra meg til Helene Rickhard (det var en annen som også stilte dette spørsmålet i et separat innlegg her på Vaktmestersonen, men det kom ikke noe svar på det). Vær snill og viderebefordre spørsmålet til eierne av Origo:

Skjønner ikke at de må legge ned hele Origo. Hvis Sparebankstiftelsen DNB som kjøpte Amedia inkl. Origo ikke er interessert, hvorfor ikke skille ut Origo og prøve å få det solgt til andre som er interessert i å drive det??

Ingen vil investere i noe som ikke kaster veldig godt av seg – slik er det kapitalistiske systemet. Og hvor mange av Origos brukere vil betale noen tusen i året for å drifte dette? Å drifte betyr folk som skal ha lønn, og eiere skal ha sitt (klekkelige) utbytte. Så lenge Statoil (f.eks.) var 100% statseid var alt vel og bra – så gikk selskapet på børs. Eierne skulle ha sitt fete utbytte, og de ansatte fikk svi. Særlig nå med lave oljepriser er det ille – ansatte sies opp, mens eierne får ikke redusert sitt utbytte – snarere tvert imot. Fuck capitalism!!

Dette vet man ikke før man har forsøkt å selge det. Det kan finnes dataeksperter som kan drifte dette billigere, og det kan finnes noen som klarer å få det til å gå rundt økonomisk og som ikke er så vanvittig opphengt i at de skal blir rike på det. Siden eierne nå vil legge ned Origo, har de altså mulighet til å selge det billig til noen som er interessert i å fortsette driften.

Jeg synes det må forsøkes!

“Folk flest” vil helst ha ting gratis – og de samme “Folk flest” vil grafse mest mulig til seg. Beklager, Ranveig, jeg har mistet troen på at det finnes ildsjeler og dugnadsånd lenger – men tanken er veldig fin. Jeg hadde gladelig vært med på å betale for å drifte noe verdifullt, men jeg vegrer meg mot å understøtte griske kapitalister.

Jeg har ikke mistet troen på det, jeg vet at det finnes ildsjeler. Muligens ikke i alle bransjer … :-)

Betaler gjerne et par tusen kr for å gi ut kristentråden i bokform ,Og det synes jeg både Mostly og Ranveig også kunne bidra med ;) Da hadde vi vært godt igang .

Det er typisk Norsk å være nedlagt.

Lenger oppe diskuterte vi noen av forskjellene mellom Origo og de store amerikanske monopolene (som Google) som vi har gjort oss helt avhengige av. Jeg kan i hvertfall ikke klare meg uten Google, da kunne jeg bare slutte å være på internett. Jeg nevnte at jeg ofte får opp på Google-siden når jeg skal søke, noe de kaller “personvernpåminnelse fra Google”. Mostly sier hun aldri har fått opp denne meldingen. Men jeg antar jo at andre får den opp også. Hos meg har dette skjedd flere ganger, og jeg vet ikke hvorfor. Nå legger jeg ut en kopi av dette som Google skriver i sin såkalte “personvernspåminnelse”, så kan hver og en se hvor kartlagte vi blir når vi bruker Google og Youtube (samme eiere). (Jeg har uthevet noe jeg synes er spesielt viktig, og kommentert i kursiv og parantes bak):

En personvernpåminnelse fra Google
.
Rull ned og klikk på «Jeg er enig» når du er klar for å gå tilbake til Søk, eller utforsk andre alternativer på denne siden. (Hvis jeg ikke trykker Jeg er enig, kan jeg ikke søke på Google)
.
For å være i samsvar med gjeldende personvernlover, ber vi deg om å ta et øyeblikk og lese over nøkkelpunktene i Googles retningslinjer for personvern. Dette handler ikke om en endring vi har gjort – det er bare en mulighet til å se gjennom noen viktige punkter.
.
Dataene vi behandler når du bruker Google
.
Når du for eksempel søker etter en restaurant på Google Maps eller ser en video på YouTube, behandler vi informasjonen om den aktiviteten – inkludert informasjon om hvilken video du så, enhets-ID, IP-adresser, cookiedata og plassering. (Er dette et varsko?)
Vi behandler også disse typene informasjon når du bruker apper eller nettsteder som bruker Google-tjenester som annonser, Analytics og YouTube-spilleren.
.
Hvorfor vi behandler dataene
.
Vi behandler disse dataene for formålene som er beskrevet i retningslinjene (link til retninglinjene) våre, blant annet for å:
.
Hjelpe tjenestene våre å levere nyttig og mer tilpasset innhold, for eksempel relevante søkeresultater;
Forbedre kvaliteten på tjenestene våre, samt utvikle nye tjenester;
Levere annonser basert på interessene dine – for eksempel ting du har søkt på eller videoer du har sett på YouTube;
Forbedre sikkerheten ved å beskytte mot svindel og misbruk og;
Utføre analyser og målinger for å forstå hvordan tjenestene våre brukes.
.
Samkjøring av data
.
Vi bruker også disse dataene på tvers av tjenestene våre og enhetene dine for disse formålene. Vi bruker for eksempel data fra milliarder av søk for å opprette modeller for stavekontroll som vi bruker på alle tjenestene våre, og vi bruker data for å varsle deg og andre brukere om potensielle sikkerhetsrisikoer. (Fullstendig kartlegging – storebror ser alt du gjør)
.
Tips: Hvis du logger på Google-kontoen din før du velger å godta noe, husker vi valget på alle de påloggede enhetene og nettleserne dine.

Jeg leste et intervju med eierne av Google for et par år siden, der de leende bekreftet at de “visste” alt om flere millioner mennesker!!
(I tillegg avslørte Wikileaks og Snowdon at amerikansk etterretning spionerte jevnlig bl.a. ved hjelp av Google og Facebook.)

Dette var eit sjokk. Eg som har kosa meg slik med Origo. Mine bilder, andre sine bilder, Kommentarar. m.m. Vore inn på ofte. Var du inn på Bildejustering før fekk du full skjerm. Men no for du reklame og. Det har ikkje noko med Bildejustering å gjere. Men å opp rett halde Origo det er vanskeleg. No er det snart slutt. Synd. Takk for meg so langt.

Jeg har lagt ut mitt siste bilde på Origo. Og jeg har ikke interesse av å ha bilder liggende her uten noen som helst råderett over dem. Så snart innholdet er sikret, vil mine Origo-bilder bli slettet. Å laste ned innholdet har imidlertid vist seg vanskeligere enn forventet. Har sendt to mailer til support om dette problemet, men har ikke fått den nødvendige hjelpen foreløpig. Noen av bildene eksisterer kun på nett pga defekt harddisk, så det vil være gull verdt å få disse tilbake i god kvalitet så fort som mulig.

Tiden på origo har vært hyggelig og lærerik. Benytter anledningen til å takke alle som har inspirert meg, alle som har vist sine bilder, alle som har delt av sin kunnskap, visdom og humor. Vil også takke alle som har kommentert bildene mine og gitt dem grønne tomler. Til sist vil jeg takke noen ildsjeler som har vært med hele min Origo-tid og holdt koken til siste slutt. Uten dere hadde ikke Origo vært det samme.

God hilsen

Kjetil

Jeg har mye av det samme problemet. Dessuten er bildene mine en “dagbok” over flere år. Håper inderlig ikke at jeg må lagre et-og-et av gangen…Phu! – for slette dem her på Origo skal jeg ihvertfall.

I like måte, Kjetil! Bildene dine har gitt både estetisk nytelse og mye ny viten. Kommer til å savne deg – og håper virkelig at du får tilbakeført alt det flotte materialet du har bidratt med! :-)

Ja, det er det same med meg og. Bilde av det gamle tredet ved Århus bukt. Er siste bilde frå meg og på Origo. Det var og siste bilde eg tok der. Har ingen interesse av å legge ut fleire. Takk for ei fin stund i Origo. Mvh. Bjørgulv.

Hvor?

Nei, Facebook er ikke et speilbilde av vårt liberale og åpne demokrati. Det er et gigantisk nettsamfunn for kommunikasjon og selvpromovering, der målstyring av annonser skaper enorme inntekter. Les hva Frode Bjerkestrand skriver i BT i dag, Sosiale vrangforestillinger.

Man måtte dessverre ha abonnement for å lese artikkelen, Mostly. men bildet av de skrikende, redde og fortvilte barna er grusomt. Hvorfor skulle det sensureres bort, har det noe med nasjonaliteten til soldatene å gjøre, eller passer det ikke med resten av det sorgløse pjattet?

Æsj, så det er slik det fungerer der også, ja. Forstår det ikke helt – de jeg henvender meg til med en slik lenke befinner seg jo langt utenfor avisens naturlige nedslagsfelt. Men de skal jo tjene penger!! Selv vi, som abonnerer på papiravisen, får nesten ikke lese noe på nett uten å betale ekstra for det. Vel, bildet ble sensurert bort pga at det viser nakenhet. (En 9 år gammel unge!!) Men det var egentlig ikke det som var poenget med artikkelen – det var de råtne metodene Facebook bruker for å personrette reklamen – som de lever stort av. Jo da, Facebook vet alt om deg – t.o.m. da jeg holdt å opprette profilen min, dukket det opp venneforslag – og alle disse personene kjenner jeg på en aller annen måte i virkeligheten. Jeg hadde bare akkurat fått skrevet inn navnet mitt . . . Bjerkesrand måtte litt beskjemmet innrømme at han var på FB, og at han bevisst hadde manipulert litt med personopplysningene sine – i feeden hans dukker det hele tiden opp reklame for trappeheis og damesko . . . Facebook er en verdensomspennende mastodont som påberoper seg å måtte følge etiske regler både i USA og i Saudi-Arabia. Dermed er nakenhet FY, mens bilder av vold og halshugging er ok og får bli liggende. Trenger jeg å minne om at jeg slettet profilen min igjen??

Google og Facebook tjener sine penger på akkurat samme vis. USA er jo i verdensteten når det gjelder markedsføring (en forkastelig og uetisk form for markedsføring er dette, når de misbruker sitt monopol ved å gi businesspartnerne/sponsorene sine adgang til å systematisere medlemmenes søk og slik finne hvilke “strenger” de skal spille på for å bombardere dem med annonser for å påvirke dem til å kjøpe) det er derfra stort sett alle lærebøker i dette faget kommer, i Norge også..

Det er selvsagt også “uetisk” av oss å bruke slike systemer, og dermed støtte opp under styggedommen. Men dessverre vet jeg at om jeg eller du melder oss ut, er det som en dråpe i havet. Noe annet var det om man fikk til en omfattende boikottaksjon worldwide …. men igjen, hvordan kan man være på internett uten å bruke Google?

USA (og Saudi-Arabia) ligger ikke under den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, så når det gjelder Facebook og Google er det rå kapitalisme som bestemmer “etikken”. Lite vi kan gjøre – uten å sabotere disse flåerne. Men det hjelper jo lite – selv hele Norges befolkning blir enslige svaler i den sammenhengen. Når det gjelder søkemotorer fantes det en norsk – Kvasir. Den eksisterer visst ikke lenger, Google slukte den nok med hud og hår. Lenge leve verdensherskeren USA – pføy!!!

Har revet ut Bjerkestrands innlegg og sender deg det i posten, Ranveig. Tok ikke hele avisen – lite interessant der utenom denne artikkelen – stort sett boligannonser – og reklame!!! ;-)

Takk Mostly, er interessert i å se det.

….kostnaden mot nytten forsvarer det dessverre ikke lenger. Derfor kommer vi til å stenge for videre bruk av Origo 31.oktober.

skrev HeleneR i begynnelsen av denne tråden.

Den 24. august skrev jeg:

På siden “Hele Origo” til høyre på siden, under “Folk” står det en statistikk som jeg har pleid å følge med på. Hvis den er riktig så kommer det nesten hver dag til nye medlemmer på Origo. Pr. i dag har Origo (iflg. denne statistikken) 432684 medlemmer ..

Jeg fortsatte å følge med på denne statistikken hver dag, og så at flere meldte seg ut av Origo etter denne beskjeden.

NÅ er det skjedd en vending igjen, det er kommet NYE medlemmer i Origo. Statistikken viser i dag 432.721 medlemmer. (Jeg spurte tidligere om denne statistikken er pålitelig, men fikk ikke svar. Jeg forutsetter at den er det.)

Jeg synes som sagt at det er drastisk, og faktisk ganske ansvarsløst, å bare stenge Origo, som mange har benyttet til meget verdifulle soner der de har lagt ned enormt mye arbeid. Da vi opprettet disse sonene, ble det aldri advart mot at Origo kunne bli stengt, slik at det vi samlet av informasjon o.a. til disse sonene kunne vise seg å bli bortkastet arbeid og innsats. Ikke bare arbeid, men tenk på alt som er investert av kjærlighet og idealisme!

Det opplyses ingenting om at Origos eiere har forsøkt noen alternative løsninger, f.eks.å utlyse nettstedet for salg til en billig penge til eventuelle andre interesserte drivere (det må da være bedre å få litt for det, enn bare å legge alt ned.)

Heller ikke kan jeg se at det er foreslått at medlemmene kunne betale en liten årsavgift.

Her er et lite regnestykke: Si at medlemsavgiften ble satt til kr. 300,- i året, med forfall to ganger pr. år, dvs. kr. 150,- f.eks. den 20. januar og 20. juli. Det ville vært overkommelig for de fleste, og det ville med den medlemsmassen Origo har i dag innbringe kr. 129.816.300,- pr. år. Tenk på det: over 129 millioner i året!! Da burde det kunne gå rundt, og til og med gi klekkelig overskudd (med reklameinntekter i tillegg), tenker jeg.

Hvorfor er dere ikke interessert i å tenke i slike baner??

Veldig bra tenkt og skrevet Ranveig Frøvik! – jeg henger meg på, og spør om det samme.

Mange bra tanker her, Ranveig, men “vaktmestrene” har nok ikke den minste innflytelse på nedleggingsvedtaket. Likevel bør de kunne formidle slike tanker til de nye eierne av Amedia (inkl. Origo), Sparebankstiftelsen DnB. Det som tross alt er gledelig midt oppe i dette, er at det aldri var snakk om å ofre Origo så lenge LO og div. LO-forbund var hovedeiere i Amedia – ihvertfall ikke meg bekjent. Det bør kanskje også Elisabeth Dahl merke seg.

Akkurat her konsentrerer Elisabeth Dahl seg om det som skjer med alle de fine sonene i Origo og kreative tanker og forslag rundt dette.Det er også mange inklusivt meg selv som har problemer med å lagre/åpne filene sine. Jeg synes kanskje at vaktmesterne burde komme på banen og svare på noe av dette nå.

Selvsagt skriver jeg til vaktmestrene i egenskap av representant for eierne i denne saken. Meningen er jo at de skal formidle det videre. De formidlet eiernes beskjed til oss

Vanlige “kulier” – som vaktmestrene her er, har ingen ting de skulle ha sagt når eierne har tatt en beslutning. Selv om de som ansatte sannsynligvis har styrerepresentant(er) er det bedriften/eierne som har styringsretten. Vi kjenner selvsagt ikke til hva som har foregått internt i forkant av nedleggingsvedtaket.

Akkurat nå tenkte jeg på at vaktmesterne kunne komme med et hint om hvordan en åpner Zipfilen som folk har problemer med. Jeg har tilogmed problemer med å laste ned, men det er antakelig fordi Internett er svakt og dårlig.

Elisabeth Dahl: Prøv en feilmelding til Vaktmesterkontoret – ligger under “Hjelp og support” nederst på siden her, eller en mail til support@origo.no.

Takk for tips Mostly. Det er nok veien å gå.

Takk for alle aktivitet

KVA kan vi gjere for å behalde Origo?

“De nye eierne av Amedia (inkl. Origo), Sparebankstiftelsen DnB.
Sparebankstiftelsen DNB kjøper 100 prosent av Amedia for 395 millioner.

Stiftelsen deler årlig ut mange millioner kroner til kunst, kultur og andre gode formål." HER

Alle vi som brukar ORIGO synest at det er synd med nedlegging.
Mange har kome og er forundra og lei seg for det som skal skje.
Origo er mykje kultur, og Sparebankstiftelsen DNB burde kanske støtte Origo?
Kanskje kulturdepartementet burde støtte Origo?

Origo enneheld no mykje interessant stoff.
Det kan i framtida bli ei kjelde for historie, lokalhistorie og kultur.
Mykje dugnadsarbeid og idealisme er lagt inn av mange folk.

Dei nye eigarane må sjå på alternativ.
Det er rett og slett uansvarleg og destruktivt det som no held på å skje.
Dei må i alle fall utsette fristen for nedlegging?

Kva kostar det å drive Origo?
Kva inntekter kan påreknast frå reklame og frå avisene?

Kan dei nye eigarane må komme fram og forklare litt til oss?

Fjaler Origo

Flott Asbjørn, eg støttar deg.

Merkelig at jeg ikke har gjort det før, men nå googlet jeg Sparebankstiftelsen DNB og finner bl.a. dette:

Ideell stiftelse som driver med filantropi. Vi eier i dag i underkant av 10% av aksjene i DNB, og bruker utbyttet til allmennyttige formål.

Det står at denne stiftelsen springer ut fra Gjensidige Nord.

Jeg vil spørre Asbjørn Eikerol om han ikke kan ta direkte kontakt med stiftelsen, på vegne av oss! Det står jo henvist til ansatte, og det bes om at man tar kontakt om man har spørsmål.
Jeg synes innholdet i disse sonene våre stemmer godt overens med det de sier er deres interesser og policy. Soner med rasistisk innhold og annet snusk begynner å bli sjeldent på Origo, så jeg tror de godt kunne støtte oss.

Eg vil ta direkte kontakt, ja.

Men mange må ta kontakt både med stiftelsen og andre som har interesse av kultur og historie.
Origo må vel også vere av interesse for avisene som er tilknytta?

Så alle kan også kontakte sine aviser.

Eg legg denne til på Facebook også.

Fint om mange skriv om dette på sine origo-soner og fleire kan delta?

Det er kome med på Fjaler origo HER

God idè! Dette støtter jeg fullt ut. Jeg gråter når jeg tenker på all historie og kultur som mange av oss selv har bidratt med her, og som går tapt.

Her har vi mange ihuga kulturforkjempere, ikke sant Mostly ;-))

Nå kommer iallfall jeg til å legge inn noen av kommentarene i lokal-avisen! Hvis ikke Ranveig Frøvik og Asbjørn Eikerol som jeg synes har truffet "spikeren på hodet har noe imot det? – også litt fra meg selv da, der jeg forklarer at jeg har kopiert fra Origos vaktmester-side. Er det noen som har et bedre forslag?

Min lokalavis, Bergensavisen (BA), var hovedtrekkraften bak etableringen av Origo. BA er en lokalavis, men som nr. 2-avis i landets nest største by er den ledende blandt de daværende A-pressen-avisene, som gikk sammen om prosjektet Origo. Ta en titt på den “sidegrenen” av Origo som er Bergen360. Av de to kontaktpersonene som er oppgitt, er en avgått sjefredaktør, aktivitet på sonen ukjent, den andre var sist aktiv i 2014, og jeg er slett ikke sikker på om vedkommende er ansatt i BA lenger heller. Sonen fores automatisk med stoff fra Origo-soner som på en eller annen måte har med Bergen å gjøre. Ansatte kommer og går – jeg tipper at flertallet av de yngre ansatte i BA i dag ikke vet hva Origo er en gang. Men “alle” er selvsagt på Facebook . . .

Jeg vil nødig virke desillusjonerende, men jeg tror ikke at man vil få noen positiv respons hos flertallet av dagens Amedia-aviser. Interessen har også der kjølnet betraktelig i løpet av 9 år, og flere av avisene har allerede trukket seg ut av Origo-samarbeidet. Med et styrevedtak om nedlegging i Sparebankstiftelsen DnB, og med “skuldertrekkholdning” blant de samarbeidende aviser, er jeg redd løpet er kjørt.

Jeg synes jeg ser meg selv troppe opp i BA-redaksjonen og spørre om de kunne tenke seg å bevare Origo ut fra filantropiske hensyn: “Hæ! Ka e Origo for nåkke??”

OK, nå er jeg en optimist som ikke gir meg så lett, så hvor!! Direkte til Kultur-ministeren eller?!

Ingenting går vel tapt etter det jeg har oppfattet,Elisabeth. Alle åpne soner blir jo liggende på nettet til evig tid,og det er jo bare å lage en skyggeside ,med link til den orginale siden. Jeg er allerede begynt med en sone ;). Men det er selvfølgelig problem for de som for alt i verden ikke vil ha sitt navn bundet opp til noe de har sagt på nettet ;) .

- men mye av det som er blitt skrevet kan være av interesse å få svar på av de mange som har viet mye av sin tid til å informere. For meg er det soner av historisk interesse jeg er mest opptatt av. Sonene forteller mye om vårt lange land fra syd til nord. Jeg har mye mer jeg lurer på.

Hjelp meg å skrive en mail til Kulturministerens kontor
Dette har jeg gjort før. Dengang var det til Helseministeren og jeg fikk svar med gode råd til hvordan jeg skulle gå frem.

Går vel greit å få de samme som har kommentert med ordentlige navn ;) på Origo til å fortsette på en opprettet gruppe på FB ?

Jeg har lært at det har lite hensikt å piske en død hest, men prøv gjerne Linda Hofstad Helleland du, Elisabeth Dahl. Du trenger da ikke hjelp til det, når du har snurret Bent Høye (eller kanskje en tidligere helseminister) rundt lillefingeren før?

Hans Amundsen, det er forskjell på å lenke til en historisk nettdebatt som ikke lenger kan redigeres/oppdateres, og å utgi bok basert på stoff fra den samme nettdebatten. Hvordan det første alternativet stiller seg i forhold til Åndsverkloveb er jeg usikker på, men spør Thomas Gramstad, han regnes som en kapasitet på området.

Hvis ikke de viser interesse i å hjelpe oss, har vi et våpen, nemlig å ikke stemme på dem. Det kommer jeg til å skrive hvis jeg ikke blir imøtegått. De er da til for oss, er de ikke?
Jeg har allerede skrevet til Bygdeposten og forklart dette + verdien av Origo for alle!

Dette skrev jeg til Kulturdepartementet: “Origo En verdifull møteplass som stenger med alt de har formidlet
av interessante tråder innen lokalhistorie, bilder og meninger. Som har gitt oss nye venner enten vi har vært ensomme, isolerte eller rett og slett nysgjerrige, hatt behov for å møte andre. En altomfattende sone der alle kunne henge med, gamle som unge. Nå skriver jeg til kulturministerens kontor i håp om at de forstår verdien av dette. At de fatter hvor mye tid og krefter noen av oss har brukt av sin tid til glede for andre (og seg selv selvfølgelig)”

det var jommen ikke lett å finne en kontakt nei!

Hjeeeelp!!

Kan noen teknisk mindede mennesker hjelpe meg videre? Jeg bestilte nedlasting av denne zipfilen med mittinnhold i Origo, og får denne meldingen fra dem (jeg kan ikke lage skjermdump):

Last ned tingene dine
Du er her: *
.
Vi har pakket sammen en zip-fil med alt det du har skrevet og lastet opp. Den inneholder alt av kommentarer, bilder, innlegg osv., både som HTML-dokumenter og som rådata.
.
Den ble pakket sammen 30/08 kl. 13:51.
.
*Last ned zip-filen nå (4268 MB)

Jeg har minnepennen på plass i kontakten og trykker på feltet “Last ned zip-filen nå”.

Da får jeg opp dette bildet på skjermen:

Du har valgt å åpne
.
Origo-zip
som er: Compressed (zipped) Folder (4,2 GB)
Fra: http://production.origo.no.s3.amazonaws.com
.
Hva skal Firefox gjøre med denne filen?
.
- Åpne med WindowsExplorer (standard)
- Lagre fil
- Gjør detteautomatisk fra nå av:
.
OK Avbryt

Jeg valgte “Lagre fil” og trykket OK
Det skjer ingenting! Når jeg sjekker innholdet i F (minnepennen) står det at den er tom.

Kan noen gi meg detaljert fremgangsmåte?

Til Hans Amundsen som vil lage underholdning av kristentråden:

Mitt svar er Nei!. Du får ikke bruke mitt navn i boken!

(Skal jeg figurere med fullt navn i en bok, skal jeg selv ha redigeringen av den, takk.)

Det er jeg enig i Ranveig!

Din PC har nok lagret den zip-fil et annet sted enn på F-drive.
Forsøk igjen og da med en spesifisering av destinasjon til minnepinnen F.
Mulig at du trenger en ‘Download Manager’ for å takle denne størrelsen på fil.
Gå til http://filehippo.com/software/file_transfer/ og velg blant freeware.
En av de beste er ‘Flashget’ som du laster ned og installerer.
I din meny på Høyreklikk finner du da en mulighet til nedlasting med Flashget istedet for Windoze talentløse std.
Kan vel være lurt å teste litt først med bruken av Flashget på mindre filer og se resultater med dem.

Tusen takk, Tom, men dette blir nok for vanskelig for meg. Jeg så ingen mulighet for å spesifisere lagrings-destinasjon i dette bildet som kom opp, det sto rett og slett Lagre (som det ene alternativet, som jeg valgte).Det er riktig at litt av denne filen (en brøkdel) er blitt lagret under Downloads på min pc (hele filen måtte da ha sprengt hele maskinen!). Det var 2 små filer kalt OrigoZip som var kommet dit, den største var på 161 MB. Når jeg prøvde å åpne den, fikk jeg selvsagt det forventede spørsmålet (som jeg spurte Helene R om og ikke fikk svar på) om hvilket program jeg ville åpne filen i. Jeg aner jo ikke hvilket av mine installerte program det er som vil vise bilder og tekst lagt inn i Origo!!

Funker det for deg Tom og dere andre, da?

Nei! sukk…..

Fra en annen lenke Pensjoneres

kunne det være en ide?

Jeg fant mine under nedlastninger. Når jeg dobbeltklikket på zip-filen kom flere kataloger opp. under disse kom filene, og der hadde jeg to valg, åpne json-fil eller åpne i chrome. Jeg åpnet i chrome og fikk fram teksten som ble skrevet, her 18 februar 2008 en kommentar….:) Det finnes 4500 kommentarer ca, så det skal mye til for å åpne eller döpe om dem …. men … de finnes i hvert fall…:) Alle er merket med dato og klokkeslag.

Origo har selvfølgelig aldri vært der som en vennlig tjeneste for oss, det er vi som har vært produktet og de aller fleste lokalavisene har ikke forstått å benytte mulighetene godt nok i kontakten med leserne. Lokalavisa ØP har i hvert fall aldri vært på ballen før kampen nå blåses av. Å utnytte kortsiktige muligheter har derimot noen aviser vært gode på. Men stort sett er jeg enig i beskrivelsen til Roar Gulbrandsen et stykke oppover:

Ja, å gå fra Fb til Origo er som å gå fra en hektisk hovedgate med billyder og menneskelig skrik og skrål og inn i en rolig park der du setter deg ned på en benk og slår av en prat med andre som sitter der og folk som spaserer forbi.

Rare greier …. Allerede 2009 foreslo jeg at alle medlemmer i Origo skulle kunne betale ca 10 kroner per måned. Dette for å väre trygge på at Origo skulle leve videre, samt at vi skulle bruke 20 % av inntektene til veldedige formål. Husker noen av dere at det f.eks. var et medlem som skrev et innlegg om at hun ville ta livet av seg på grunn av visse problem hun hadde? … Vel , henne tenkte jeg på når jeg foreslo dette förste gang …..NÅ kommer altså Ranveig med samme forslag, eksklusive veldedigheten da, men rart er det i alle fall, for nå er det for sent….:) PS: Jeg tror vi reddet jenta, Jeg tok nemlig kontakt med redaktören på den avisa hun hadde skrevet i, og han visste hvem det gjaldt og underrette foreldrene….:)

Ranveig, jeg har ikke gjort noen praktiske tilnærminger vs Origo nedlasting, men å gjøre seg kjent med verktøy for opp/nedlasting fra IN er nyttig fordi du kommer stadig i behov for slikt . Såvidt jeg forstår vil den aktuelle Origo-fil være tilgjengelig en god stund ennå da. Så den gode gamle pjaksis med ‘learning by doing’ gjelder her oxo :o))

Du vil vel prøve selv, går ut fra at du har ting på Origo du vil bevare, Tom? Så da er det fint om du kommer tilbake,når du evt. har fått føling med problemet.

Jeg sendte i går kveld “feilrapport” om de to hovedproblemene mine: 1) Hvordan få laste ned zip-filen til minnepennen, 2) Hvordan åpne zipfilen etterpå, for å se innholdet jeg har lagt inn i Origo.

Fikk svar idag, og svaret på 1) var at jeg skulle høyreklikke på nedlastingsfilen for da ville jeg få et lagringsvalg, og det stemte, da valgte jeg å lagre på F: der minnepinnen min var.
Det går laaaaang tid før alt er lagret, så jeg må bare ikke avslutte noe her, for da avbrytes prosessen.

Svaret på 2) var at jeg skulle høyreklikke på den filen som jeg har fått lagret, og velge Extract e.l. Det spørs om det funker hos meg. (Hun hadde selv Mac, mens jeg har en gammel HP laptop med Windows Vista som operativsystem. Vi får se ….)

Jeg har også prøvd og feilet i denne læringsprosessen
Og har bestemt meg for at mine bidrag skal få dø med
med Origo… Det var moro så lenge det varte.

Selv profilbildet mitt er vekk :(

hehe, ja vi har alle våre ståsted… Fine tips tips der, Ranveig. Med filstørrelse på 4,2 GB så er vel din minnepinne
minimum 8GB. Når du har lastet ned arkivfil (zip-filen) ser du at den inneholder mange mindre og komprimerte
filer med navn som du kjenner igjen fra Origo-soner/overskrifter, slik at du kan selektere hva som skal ‘pakkes ut’ fra det komprimerte zip-formatet.

Om du ikke vil bruke Windows extract funksjon, så finner du fine verktøy på http://filehippo.com/software/archiving/9/ er stedet hvor du finner progvare for komprimerte filer og mye bra gratis. Her er WinRar og WinZip de eldste og gode pionerer, men altså ‘shareware’.
På enden av Filehippo-lista finner du ‘Zipgenius’ som er ‘freeware’ klar til nedlasting.
Men i utgangspunktet tror jeg du kommer langt med ‘ekstrakt’ i win.

Pass på at du ikke pakker ut større filer enn du har plass til på harddisk eller minnepinne fordi komprimerte tekstfiler kan få mangedoblet størrelse etter utpakking.

Minnepinnen min er på 32GB, så det bør være plass nok til både Origo og mer til. Men den driver fremdeles og lagrer, er ikke kommet lenger enn til 2,5GB ennå, så det der med utpakning gjenstår …. og den blir selvsagt gjort på minnepinnen. Huff, gruer …

Høres OK ut! Når du har fått hele, 4,2GB, burde det bare være å dobbeltklikke for å komme inn i menyene. Noen av disse minnepinner kan være trege å jobbe med så kanskje harddisken vil virke mer effektiv om du kopierer over fra minnepinnen.

Håper minnepinnen virker, for harddisken min er ganske full som det er, men vi får se hvordan det går …

Det er bildene mine jeg gjerne vil ta vare på. Går det an å kun velge å laste ned bilder? – alle på en gang liksom?

Foreslår at du går inn på profilen til Helene R og sender henne et spørsmål om dette på mail, Elisabeth, for det ser ikke ut som at vaktmestrene er her særlig ofte.

Takk for tipset Ranveig ;-) Min maskin kommer nemlig til å knele!

Ha fin dag ..

Hadde jeg følt meg100% sikker på at sonene og alt i Origo virkelig ville bli tilgjengelig i framtiden, ville jeg ikke brydd meg med dette stresset med en enorm zipfil, som jeg kanskje ikke en gang får åpnet og lest (maskinen slo seg av selv når jeg hadde lastet ned vel 3 GB, så nå er det bare å begynne på nytt. Får vente til i natt, så får den stå og surre mens jeg sover :-)

- for du må ikke miste de fine bildene dine Ranveig!!

Ingenting som er lagt ut på nett forsvinner – spørsmålet er gjenfinningsnøkkelen. Denne mener jeg at eierne/drifterne plikter å gi oss. Stoffet vi har bidratt med er vår eiendom!

For noen dager siden stilte jeg følgende spørsmål på denne tråden: “Når Origo er nedlagt, hvordan søker jeg opp ‘mitt album’? Skriver sonenavnet i søkefeltet på PC/telefon?” Svar fra Vaktmester: “Kommer tilbake til det når jeg har undersøkt litt nærmere”.

Nå driver Ranveig – og sikkert andre – og stresser med disse tydeligvis ganske uhåndterlige Zipfilene. Det burde være unødvendig: Gi oss en søkenøkkel, og garanter for at den fungerer!

Nå prøvde jeg å skrive navnet på 4 av mine soner inn på nettleseren med både uten og med Origo bak . Sonene spratt opp på sekundet . Og sånn blir det etter det jeg forstår etter den 31/10 også. Trur dere holder på å skremme hverandre som noen fjortisjenter som plutselig sitter mørkra i et hus hvor sikringen er gått ;)

Selvsagt har jeg – og sikkert mange andre – forlengst prøvd dette, Hans Amundsen! Men søketråden inneholder fremdeles domene-navnet “origo.no” – fordi det ennå er 2 måneder til dette domene-navnet forsvinner. Spørsmålet gjelder derfor søke/gjenfinningsnøkkel etter 31.10.16.

De fleste av oss her er faktisk godt over 14 år gamle, Hans Amundsen – er du??

ehhh – 70+ her :-)

70+ og fremdeles fjortis i Hans Amundsens øyne . . . Du får ta det som en kompliment, Elisabeth Dahl!

Har foreksempel en sone som heter Hammeren for Evig. Søker jeg på den i Google kommer ei hel første sida i nettleseren opp med henvisningger til den bloggsida. Likedan er det sikkert med de andre 8 sonene jeg er vert i. Dette er jo noe som ikke forsvinner fra nettet. Jeg forstår egentlig ikke hva dere gnager og gnager på hele tida her

Da skal ikke noen av gnagerfamilien prøve å forklare deg det, Hans Amundsen. Men “Hammeren for evig” ligger på domenet origo.no, og det domenenavnet forsvinner 31.10. (Der forsøkte jeg igjen, likevel . . )

Kan det ha noe med hvilken Windows en har? eller Firefox eller crome eller….?

Nå har jeg vært inne på profilen min, og kopiert noen bilder.. – Så da er jeg fornøyd..
Hans Amundsen Det vil ikke være mulig å logge seg inn .. etter idag..

Nei, Elisabeth Dahl, hvilken nettleser du bruker er likegyldig, også hvilken versjon av operativsystemet Windows du bruker. Det er domene-navnet origo.no det dreier seg om.

Jeg benytter muligheten til å si :

Takk for meg

Vi få møtes på facebook…

Rettelse, Unni Dahl: 31.10. er datoen (se innledningsinnlegget på denne tråden).

Javel , Mostly. Så du mener , eller påstår at når Origo avslutter så forsvinner sonen Hammeren for Evig fra Google sin søkemotor ?. Det tenkte jeg ikke var mulig,men så har jeg heller ikke så mye greie på nettets uransakelige veier.

Jeg påstår ingenting, Hans Amundsen, derfor spurte jeg vaktmestrene. Følg litt med på tråden, så ser du det. Ingenting forsvinner fra nettet, men domene-navnet som sonene våre ligger under forsvinner.

Vet dere, så lenge jeg har mulighet til å bevare bildene mine jeg, så er jeg fornøyd. Jeg ønsker meg bare så inderlig at enkelte historiske lokal-soner finner et sted jeg kan fortsette å følge med på. Jeg håper også det blir mulig å fortsette på sosiale hyggelige soner. Hva jeg har sagt eller andre har sagt en gang, er meg totalt uinteressant.

Sånn som jeg leser deg så påstår du noe som står i motstrid til det Vaktmesterne skriver øverst, Mostly….:Det er så mye bra innhold, historier og samtaler på Origo at vi ønsker å beholde det for ettertiden. Derfor kommer vi til å la offentlige sider på Origo leve videre. De vil ikke kunne redigeres, men de vil være der. Synlige på internett og mulig å søke seg frem til på Google.

Akkurat hvordan nettsøket skal foretas etter at domenenavnet origo.no forsvinner, var vaktmesteren som svarte på spørsmål her noe usikker på, men lovet å komme tilbake til det når hun hadde undersøkt det litt nærmere.

Og Hans Amundsen, jeg prøver å hjelpe deg her – kunne du i det minste prøve å oppføre deg litt hyggelig (selv om du tydeligvis har vanskelig for det)?

ååå, jeg blingsa på datoen…
Da er det ingenting å ta på vei for..

Det sto 31.8. ett sted og 31.10. et annet i første omgang, men det ble raskt rettet til. 31.10. Så du har ennå god tid, Unni Dahl! ;-)

Jeg har vært borte noen timer, men er helt enig i det jeg ser Mostly skriver her. Jeg også er skeptisk (men håper det er grunnløst) til at vi skal kunne søke/lese innhold fra tidligere Origo på nettet når domenet Origo.no er forsvunnet. Men jeg vet ikke hvordan slikt fungerer (noen som virkelig har greie på data bør fortelle oss det, hvis de finnes her). At vaktmesteren vår ennå ikke har kommet tilbake med svar, uroer meg.

Det er fremdeles 2 mndr til stengetid, Ranveig, la dem få litt tid på seg. Flott at ihvertfall du tok den med domene-navnet, jeg strevde litt med å få forklart det.

Om domener/domenenavn. Ut fra dette mener jeg at alle dokumenter må ha et domenenavn for å kunne være søkbare. Et slikt domenenavn, hvor alle offentlige soner på Origo samles til et R/O-dokument, bør det være Origos drifteres ansvar å etablere/registrere.

Hvis de ikke mener å beholde domenet? Det står jo at de bare stenger for videre bruk av Origo. Men det blir bare gjetning til vi får et klart svar.

Nå er zip-filen lastet ned og alt er på plass. Det gikk veldig fint på Imacen. Takk til support som ordnet opp! Håper at det ordner seg for alle etter hvert.

Det forklarer kanskje endel at du bruker iMac, Kjetil, og at nedlasting av zipfil funker fint for deg. Har alltid hatt inntrykk av at vaktmestrene er Macfolk, og at de lager løsninger som ikke funker like bra for PC – som faktisk de fleste av oss bruker.

Hei! Domenet origo.no og soneadressene vil bestå som i dag. De kan for eksempel bokmerkes for å gjøre dem lette å finne tilbake til. Origo forblir også søkbart for Google.
Tenk deg at Origo etter 31.10. er som å besøke dagens Origo.no – i utlogget tilstand. Derfor blir kun innhold som i dag er offentlig (ikke f.eks. kun for sonemedlemmer, siden du ikke lenger er innlogget eller medlem), synlig og googlesøkbart etter 31. oktober.
Søket i Origo og lista over “dine soner” forsvinner etter 31.10., siden dette er noe som kun synes for innloggede brukere. Merk også at personlige profiler forsvinner, så innhold du har kun der, må du passe på å laste ned (hvis du ikke har det på egen maskin fra før, selvsagt.)
Zip-filer (tenk på den som en koffert med alle filene dine som er lukket og litt komprimert) kan åpnes også på Windows-maskiner. Det skal være innebygget støtte for å åpne zipfiler i alle vanlige operativsystemer. (Se wikipedia om filformatet og søk f.eks. på how to open a zip file)

Ok, Kathrine K – dette forklarer mye, takk. Har selv lest uinnlogget på Origo, og forstår hva det dreier seg om. Det interessante for meg er å kunne lese/se offentlige soner – zipfiler med alle mine innlegg/kommentarer overalt på Origo er av mindre interesse, så jeg har ikke prøvd bestilling nedlasting. Men ser jo at mange PC-brukere strever.

Og et lite PS: Det er uheldig å bruke merkenavnet Google som verb – “å google”. Google er en av flere søkemotorer (Bing, Yahoo osv.) At giganten Google er blitt markedsførende, betyr ikke nødvendigvis at den er best. Å verbifisere et merkevarenavn kan lett føre til misforståelser. Bruk “nettsøk” og “nettsøkbart” mener jeg.

Takk for grundig info, Kathrine K.! Det var en lettelse å se at Origo-domenet fremdeles er der i fremtiden, med alt innhold som kan leses når vi vil. Vi forsto ikke tidligere hvordan det hang sammen …

Jeg tror deg på ditt ord, og nå tror jeg at jeg kan gi opp stresset med den enorme zipfilen, som ser ut til å være uvenner med systemene i min gamle slitne lille HP-laptop. Det store behovet for å lagre dette er da ikke tilstede. Kan bare nå konsentrere meg om å få lagret det som står på profilsiden min, – ganske mange private bilder og en del notater om ting som interesserer meg lagret under “samtaler”. Alt dette er lagt inn “privat” slik at det er synlig bare for meg.

Å, en stor bør falt fra mitt hjerte, for å si det høytidelig :-)

Er de for at sanheten aldrig skal komme frem.

For sikkerhets skyld, Ranveig, logg deg ut og se at det du ønsker å kunne se på senere, fortsatt er der. Jeg vil uansett råde deg til å laste ned og lagre zipfilen med alt ditt innhold.

Men herlighet., jeg får det jo ikke til! Det blir avbrutt hele tiden, kun en liten PART-fil lagres (- til minnepenn, selvsagt), og så er det slutt. Jeg har en gammel, velbrukt HP-laptop med WindowsVista som operativsystem. Orker ikke mer stress med dette!

Men det er intet problem med å google mine Origo-soner nå, de listes opp sammen med annet som “ligner”. Og det vil jo da bli det samme etter 31.10. etter hva du sier.

Mostly skrev:

- zipfiler med alle mine innlegg/kommentarer overalt på Origo er av mindre interesse

Men kjære, er du ikke interessert i at alle dine tusenvis av dikt f.eks. skulle bli bevart? Det kostet litt tid og anstrengelse å finne alle disse, tenker jeg, Det er jo ikke slik at vi kan velge av vaktmestrene hvilket innhold vi ønsker på denne zipfilen, enten får vi alt vi har bidratt med i soner på Origo (inkludert dikt, bilder, innlegg og kommentarer) eller ingenting.
Grunnen til at jeg bestlte en slik fil, var jo ikke på grunn av kommentarer jeg har lagt inn forskjellige steder på Origo, men nettopp på grunn av innholdet i mine for meg viktige soner (jeg har mange som du vet, både om poesi, klassisk litteratur, klassisk musikk, bilder etc.).

Men som sagt, jeg får ikke denne forb…. zipfilen på plass på minnepennen, det blir avbrudd hele tiden, og jeg orker ikke mer stress. Det skulle vel heller ikke være nødvendig etter hva KathrineK nettopp skrev.